На тези сигнали обаче не е обърнато никакво внимание. Медията разполага с документите, които са били предоставени на ръководството на затвора.

Няколко варианта за бягство са обмисляли двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев, твърдят още източниците на bTV от Софийския затвор. Пелов е планирал да изчезне първо с бившия си съпроцесник Димитър Иванчев – Шошора, но след това е включил в схемата Радослав Колев.

На 28 февруари анонимен затворник сигнализира за подготвяното бягство. Твърди, че съучастникът на Пелов – Димитър Иванчев – Шошора, е подкупил с цигари двама затворници от Механичния цех. Целта била да се изработят приспособления за катерене, тип „котки”. Според лишения от свобода приспособленията са за Владимир Пелов.

Комуникацията между Иванчев и Пелов била чрез предаване на писмени бележки от друг лишен от свобода, който разнася храната. Планът с катеренето на Пелов обаче пропада. И вероятно тогава в него е включен Радослав Колев. Колегите му зад решетките твърдят, че с всички бил внимателен.

„Добро момче е, работи си, изпълнява си задълженията, нищо лошо не съм видял от него”, разказа Венцислав Димитров, осъден за убийство. Венцислав работил с Колев няколко месеца в кухнята. Сега е в болница заради тежко заболяване и предпочита да не коментира бягството.

С пистолета Пелов се е снабдил предварително, твърди друг наш източник от затвора. По обясними причини запазваме неговата анонимност.

„Лишеният от свобода е слязъл с него за получаване на техниката. Разберете, всичко е било планирано. Било е планирано да дойде вчерашният ден, Владо Пелов да бъде извикан, за да си получи техниката, всичко това е било дълбоко обмислено. И е била избрана добрата смяна”, разказва източникът.

И двамата шефове на охраната в затвора са пуснати в отпуск, допълва той. Незнайно защо и как повече от половината наличен състав на Централния софийски затвор вчера е напуснал сградата, за да присъства на тържество по случай Великден в затворническото общежитие в Казичане, твърди още източникът.

Според него се е случило „малкото зло”, тъй като е можело да избяга цяла група от 10-15 души. Пистолетът може да внесен от вътрешен човек или да е вкаран с някоя от пратките с храна за затвора, твърди още източникът ни.

За слабости в охраната на затвора призна и главният секретар на МВР Младен Маринов.

Вече 27-и час няма следа от двамата затворници, избягали през главния вход на Централния софийски затвор. Стана ясно, че властта е знаела за подготвяното бягство още миналото лято.

Опозицията поиска оставките на министъра на вътрешните работи и на министъра на правосъдието. След бягството двама шефове на затвори се разделиха с постовете си.

Полицията засега безуспешно търси двамата бегълци. Затворниците Пелов и Колев вече се издирват и извън страната. Криминалистите ги описват като агресивни, въоръжени и опасни.