В декларация веганите категорично посочват, че не толерират подобни деяния.

Трите масивни барбекюта в "Лаута" бяха унищожени в неделя срещу понеделник. Бетонните конструкции са разбити най-вероятно с чукове.

Предполага се, че вандалите са вилнели между 1 и 3 часа през нощта. А на постаментите с червен спрей извършителите са оставили надписи: “Месото е жестокост“, „Месото носи болка“ и „Месото е страдание“. Именно заради тези надписи се предполага, че вандалският акт е дело на вегани.

Вижте снимки >>>

В района има и охранителни камери. Полицията преглежда записите, за да установи извършителите.

Щетите са за хиляди левове, съобщиха от местната администрация.

"За съжаление, камерата, която обхваща този периметър, е на ремонт. А в парка имаме общо 24 камери, които съблюдават за сигурността. Имаме и общинска охрана", коментира кметът на район "Тракия" Костадин Димитров пред Нова телевизия.

По думите му полицията ще прегледа камерите от близкия периметър, една от които е със звук.

"За мен хората, извършили това, са престъпници", категоричен бе Димитров.

Той се надява те да бъдат разкрити, за да си понесат отговорността и заплатят щетите.

Кметът уточни, че барбекютата ще бъдат възстановени максимално бързо и дори нещо повече - двойно повече ще бъдат поставени в парка.

"Намеренията на районната администрация са вместо съществуващите досега три барбекюта да бъдат поставени общо шест. Две от тях ще бъдат дарение", каза кметът на район „Тракия“ пред "Фокус".

По думите му много граждани, обществени организации и сдружения са изразили възмущение от вандалския акт и е получил подкрепа за възстановяването на разрушените барбекюта в парка.

Директорът на Комплекса за социални услуги „Свети Георги“ Апостол Делев е изразил съпричастност и готовност да помогнат с доброволен труд по време на изграждането на новите барбекюта в зоната за пикник.