Той беше приет в петък във Военномедицинска академия в столицата в тежко състояние след инсулт.  Няколко дни е бил в кома, съобщиха лекари.

Поклонението пред тленните останки на поета ще бъде в петък, 29 август, от 11 часа в Народния театър "Иван Вазов", съобщи пред БТА фотографът Иво Хаджимишев - съпруг на дъщерята му.

Семейството изказва благодарности на медицинските екипи на ВМА-София и на ВМА-Варна, положили грижи за Петров, както и на авиокомпания "България Ер", с чийто самолет той е транспортиран от морската столица след инсулта.

Вижте снимки >>>

Валери Петров бе човек на надеждата и автор на прекрасни стихове, припомня БНР. Казваше, че най-голямо удоволствие му е доставяло да седи в театъра и да слуша как децата се смеят или са в захлас от думите, които изрича актьорът и на които той е автор.

Петров ни остави и още нещо уникално - един пълен съвременен превод на творчеството на Уилям Шекспир и Жак Превер.

Той е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради "Пет приказки", номиниран е за Нобелова награда, а от 2003 година е академик на Българска академия на науките.

Всъщност Валери Петров е псевдоним на Валери Нисим Меворах, писал поезия, книги за деца, сценарии за филми, пиеси. Превеждал е от английски, руски и италиански.

Заедно с Христо Ганев, Анжел Вагенщайн и покойният отдавна театровед Гочо Гочев отказват да заклеймят Солженицин и Борис Пастернак на събрание на СБП.

Ще го запомним като непоправим оптимист.

"Надявам се, че ще преодолееме трудностите. Как точно, не мога да кажа. Не съм нито икономист, нито политик, но съм човек на надеждата. Не може да сме свидетели на краха на една нация. Няма да стане тая работа", казваше той.

Написа и стиха "Оптимистично":

... Да завършим, читателю,
на по-весела нота:
Мерси за търпението
и ура за живота!

През 2010 г. прибави към колекцията си от награди и отличието от Българското национално радио "Сирак Скитник" за цялостно творчество.
Това беше в годината, в която навърши 90.

На връх рождения си ден в интервю завеща да не губим духовността си.

"Тази духовност е главната черта, която ни отделя от нашите предшественици в стълбицата на природата. Самото съществуване, самият живот е нещо невероятно. Дар Божи, дар на природата", подчерта той.

Малцина знаят, че през 44-та Валери Петров се дипломира като лекар и известно време практикува.

Работил е и в радио "София", но писането е неговата страст. Още на 15 г. Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка - поемата "Птици към север".