Във влака е имало 160 пътници. Веднага към катастрофата са се спуснали местни хора, след като чули силен трясък. Те са помогнали на много от пострадалите пътници.

Вижте снимки от катастрофата >>>


Шестима души са в болница, на останалите 9 е оказана помощ на място. Линейки, пожарни и полиция бяха при катастрофиралия влак.

Във влака е имало много деца, отиващи на лагер край морето- няма ранени от тях.

Загиналият машинист се казва Венко Тодоров, той е на 38 години, работел е към Локомотивното депо в Пловдив.

Машинистите от Пловдив изключват вероятност на Венко да му е станало лошо. Това е нeвъзможно, тъй като в такива случаи той трябва да е бъде сменен от колегата му, втория машинист, който също е бил в локомотива. Вторият машинист също е пострадал и в момента е в болница със счупени ребра, предаде Фокус.

Засега съмненията падат върху релсовия път, който е нов. Въпреки това в този участък е имало знаци за намаление на скоростта от 120 на 80 км /час, което говори за някаква нередност, каза Димитър Гергов, председател на синдикалната организация на депото в Пловдив.

 Друга версия е надвишена скорост. Това е предположение и на министъра на транспорта Данаил Папазов, който бе там.

Човешка грешка е най-вероятната причина за тежкия влаков инцидент на гара Калояновец, при който локомотивът и 4 вагона дерайлираха, съобщи пред "Стандарт" генералният директор на НК "Железопътан инфраструктура" (НКЖИ) инж. Милчо Ламбрев, който бе на мястото на трагедията.

Влакът се е движил по жп отсечката Михайлово - Калояновец, която беше обновена със средства от ОП "Транспорт 2007-2013" и пусната в експлоатация преди няколко месеца, обяснява още инж. Ламбрев. По думите му, по неизвестни засега причини обаче маршрутът за влизане на бързия влак 8601 в гара Калояновец е бил не по правия коловоз, а по отклонение, в което най-вероятно е влязъл с по-висока скорост от допустимата.

Пред БНР той добави, че движението по линията скоро няма да бъде пуснато, а случаят тепърва ще се разследва, за да се кажат със сигурност причините за трагедията.

"Много добра комуникация с областната управа и с местната власт. Конкретна информация за причини за катастрофата не мога да дам, тъй като това е вече част от едни експертизи, разследване и така нататък”, посочи главният комисар на МВР Светлозар Лазаров, който е на място на инцидента.

"Поддържам непрекъсната комуникация с компетентните органи относно ситуацията", заявяви премиерът Пламен Орешарски във Фейсбук.

БЧК изпрати с хеликоптер лекарски екипи за оказване на психологическа помощ за пострадалите при ж.п. катастрофата.

Тъй като първоначално бе съобщено от МВР, НКЖИ и БДЖ, че е дерайлирала влаковата композиция на бързия влак София- Бургас, е важно да се отбележи, че става дума за линията София – Варна, която се дели по две направление – едното за Бургас, другото за Варна.