Споразуменията на България, Сърбия, Словения, Хърватия, Унгария, Гърция и Австрия трябва да бъдат предоговорени, пише сайтът, като се позовава на изявление на Европейската комисия от 4 декември.

Комисията прегледа двустранните споразумения и стигна до заключението, че тези договори не отговарят на европейските закони, каза в Европейския парламент Клаус-Дитер Борхард, директор по енергийните пазари в ЕК, цитиран от EurActive.

Той допълни, че засегнатите от споразуменията страни са били уведомени за задълженията им по европейските договори и по договорите на енергийната общност, че трябва да поискат от Русия предоговаряне, за да отговарят тези споразумения на европейското законодателство.


А строителството на "Южен поток" в България вече започна >>

Вижте снимки от старта >>


Не виждам нищо страшно в това да бъдат предоговорени някои от условията по споразуменията, каза тази сутрин по БНР евродепутатът от левицата Илияна Йотова.

Новината идва веднага след съобщението, че Украйна ще договаря отново асоцирането си към ЕС след Нова година. Това каза председателят на парламента на Украйна Владимир Рибак.
Преди месец Киев обвини ЕС, че e предал Украйна след разрешенията за България да строи "Южен поток".


Украйна: ЕС ни предаде с "Южен поток" >>



ЕК вече е запозната с проекта "Южен поток", с неговото трасе на територията на ЕС, както и с двустранните споразумения, подписани между Русия и съответните държави от Общността. Това съобщи междувременно (също на 4 декември) на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че комисията би се намесила по отношение на проекта, едва когато бъде поискано изключение от правилата в ЕС в областта на енергетиката. Засега такова искане не е било отправяно.