Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод предстоящото увеличение на цените на парното и топлата вода,

Нинова припомни, че през декември при поискано увеличение на цената на газа от 18%, КЕВР го намалява с 3% предизборно и в услуга на една политическа партия. 

С новото искане сега и с тези 18% става шоковото увеличение от 30%. През кампанията този въпрос е отлаган като решаване и не е имало обществено обсъждане, което е задължително по правилата за вземане решение за ценообразуване, коментира Нинова.

Според председателя на БСП, КЕВР показва тенденция за вземане на решения на тъмно и пренебрегване на правилата.

ГЕРБ нито веднъж не спомена за това какво шоково поскъпване на цените ни чака и евентуално на стоките и услугите. Хората, живеещи с доходи под границата на бедност, а тя е 314 лева, са 1,6 млн. души. Почти една четвърт от българите са под прага на бедност, този скок на цените ще се отрази негативно на живота на тези хора, подчерта Нинова.

БСП предлага да се отмени това решение и да се мине по законовия ред, а той е да има обществено обсъждане.

„Докато това не се случи, да не се разглеждат цените на парното и топлата вода. Ако такова решение влезе в сила въпреки това, независимо от преговорите за правителство, служебният кабинет да започне оценка за въздействието на това увеличение върху бизнеса и гражданите, и да предприеме компенсаторни мерки, а именно промяна в наредба номер 5, определяща реда и условията за отпускане на целеви помощи за отопление.

Ако ГЕРБ състави кабинет, веднага със започването на НС да се потърсят резерви в бюджета и да се повишат доходите на хората още сега, а не след време”, предложи още Нинова.