В Тронната зала на Скалния град на траките се състоя заключителната церемония на фестивала, режисьорът Асен Шопов връчи "Златен Перперикон" на Татяна Лолова, предаде БГНЕС.

"Не очаквах да получа такава награда. Със спектакъла "Дуенде" открихме фестивала в Кърджали, но наградата е огромна изненада. Дуендето е това състояние на духа, при което творецът сякаш се слива с тези, които са дошли да го видят и достига до съвършенството от сливането с всичко земно. Това е чудо, предизвикващо почти религиозна еуфория", каза развълнувана актрисата.

Когато археологът Николай Овчаров обясни историята на пръстена-награда, тя попита не е ли това оригиналът.

Призът представлява златно копие на открития преди 15 г. в околностите на Перперикон бронзов пръстен с изображението на Птолемей Втори Филаделф, покровител на изкуствата и египетски владетел, потомък на един от най-големите военачалници на Александър Велики, поясни Овчаров.

Той припомни и битката си за осигуряването на средства за тазгодишните разкопки на скалния комплекс, стартът на които закъснява вече с цял месец.

"Аз се моля да се намерят много съвременни Птолемеевци, които да не жалят парите си за култура, защото това прави един народ достоен, честен, самоуважаващ се, каквито ние заслужаваме да бъдем", каза Татяна Лолова.

Фестивалът завърши с уникално огнено шоу, сцена на което стана кулата на върха на Перперикон. Хиляди жители на Кърджали и околните села, гости от страната и чужбина се събраха за финала.