За последните три седмици свлачището във вилна зона "Фиш-Фиш" се е активизирало, като двете сгради в района на къмпинг "Златна рибка" са се свлекли с около метър и половина, съобщи БГНЕС.

Разместени земни пластове има и по съседните улици в района.

Още през август миналата година, след големите наводнения в региона, собствениците на застрашени имоти са уведомени от Община Балчик, че имотите са опасни за обитаване. Тогава от местната администрация съобщиха, че са необходими около 3 милиона лева за укрепване на свлачищната зона.

Обстановката във Варненско постепенно се нормализира след поройните дъждове през последните дни. Пожарникари продължават да участват в отводняване на къщи и дворове и отстраняване на паднали дървета.

Бедственото положение в общините Аврен и Дългопол е отменено, след като нивото на река Камчия е спаднало с един метър. Решението е на местните общински кризисни съвети. Продължава обаче наблюдението на водните нива на язовирите "Цонево" и "Тича".

Няма застрашени хора в засегнатите от наводненията райони, уверяват от МВР. Тези, които бяха евакуирани, вчера са допуснати до домовете си.

Борисов за наводненията

Пред депутатите, премиерът Бойко Борисов заяви, че последните наводнения са причинени от големи количества дъжд, а не от изпускане на язовири. Той допълни, че нито един от 15-те язовира, за които отговарят областните управители, не е аварирал вследствие на несвършена работа, предаде "Фокус".
Премиерът попита народните представители как си представят язовирите да бъдат източвани през ноември.

Корнелия Нинова от БСП приложи доклад на прокуратурата, където се посочва, че наводнението в Мизия резултат от скъсване на една от стените на един от язовирите.

„Предупреждавам – ако още веднъж, вие, или някой от вашите хора каже, че моята партия използва случая популистки, ще разкажа пред цяла България какво се случи в Мизия, ще докарам половината град пред Министерски съвет. Не приемем тезата, че го правим, за да злоупотребяваме, ние сме го направили. Внесохме промени в Закона за горите, за речните корита, вашите колеги го отхвърлиха. Губим време, а ние си играем на опозиция и управляващи”, коментира Нинова.

Червен код за Тунджа и река Мочурица

Критично остава нивото на река Марица при Свиленград, река Мочурица при Воденичане и Чарда и река Тунджа при Ямбол и Елхово, съобщиха от МОСВ.

От системата за ранно предупреждение е обявен червен код "Тревога" за реките Мочурица при Воденичане, Тунджа при Ямбол и при Елхово.

Нивото на река Тунджа в Елхово през нощта се повиши с 5 сантиметра и тази сутрин стигна 415 см, при критични за града 395 см, предаде БТА.
През последните 2 дни водният стълб се покачва с около сантиметър на час.

Досега не са възникнали проблеми с електрозахранването и водоснабдяването в града. Както при наводнението през декември, водата отново заля дворовете и приземните етажи на къщите по крайречните улици.

Оранжев код "Риск за тревога" е обявен за река Тунджа при Ямбол, река Марица при Свиленград и река Арда при Златоград.

Днес и утре, в резултат на очакваното снеготопене, ще се повишат нивата в горните течения на реките в Дунавския басейн. Повишение в Черноморския басейн се очаква в горното течение на р. Камчия над яз. Тича.

В Западнобеломорския басейн се очаква повишение в цялото поречие на Струма и на Места. В четвъртък в долните и средни течения на реките Струма и Места ще има и валежи, което ще доведе до по-бързото формиране на повърхностния отток, посочват от МОСВ.

Още търсят телата на трима удавени

Четвърти ден спасителни екипи издирват телата на семейството от Девин и младата жена от Петрич, които се удавиха при пороя, съобщиха "Фокус" и БНР.  В търсенето утре ще бъде включен и хеликоптер. Днес метеорологичните условия не са ползволили машината да излети.

Екип от четирима водолази и спасители търсят изчезналото семейство в придошлите води на реката в Девин. Спасителни екипи и доброволци пък обхождат района на язовир "Цанков камък". Джипът, с който са се движели 49-годишната Маргарита Вълкова и 54-годишният й съпруг Захари, падна в неделя в река Девинска при маневра на заден ход.

Четвърти ден продължава е издирването на жената, която изчезна край буйните води на река Луда Мара в Петрич, съобщи Бисер Михайов, областен управител на Благоевград. Младата жена, която е от Шумен, била на гости в Петрич. Тя изчезна край буйните води на река Луда Мара на 2 февруари сутринта, когато излязла да разходи кучето си. По-късно то е открито на островче в реката близо до кооперативния пазар в града, а от жената нямало следа.