Вотът в парламента е кризисен, защото ако народните представители не подкрепят мерките - кредиторите спират финансирането на Атина и правителството подава оставка, предаде БНР.

Вижте снимки >>>

С червени знамена и възгласи "Продадохте Гърция“ синдикатите отново показаха сила да вдигнат своите на протести, като предупреждават депутатите, че който гласува в подкрепа на мерките, за него е "нежелателно“ да се връща в избирателния район.

От дебатите в парламента до момента е видимо, че управляващата коалиция трябва да разчита само на своите депутати, защото цялата опозиция е против закона.

Полиция е използвала сълзотворен газ в Атина

Гръцката полиция е използвала сълзотворен газ срещу демонстрантите, които протестират срещу политиката на икономии пред гръцкия парламент в центъра на Атина, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

По данни на властите около 10 хиляди души са се събрали пред парламента. Свиканата по призив на синдиката "Адеди" демонстрация се провежда, докато депутатите се подготвят да гласуват спорен закон за пенсионната реформа и увеличаване на данъците.

Атина се надява да приеме реформите, които кредиторите й изискват в очакване на важната среща на Еврозоната в понеделник.

"„Опитват се да докажат на Еврогрупата, че са „добри ученици", но всъщност разрушават социалната система на Гърция“, заявиха представители на Главната конфедерация на гръцките работници.

Юнкер: Гърция е постигнала целите на реформите

Гърция практически е постигнала целите на реформите, поискани от кредиторите й, и в понеделник Еврогрупата ще проведе "първите дискусии" за възможното управление на дълга на страната, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес и БТА.

На заседанието финансовите министри на страните от Еврозоната отново ще разгледат постигнатото с реформите в Гърция.

Министрите "ще проведат и първите дискусии за това, което може да се направи, за да стане гръцкия дълг поносим в дългосрочен план", добави Юнкер. Той обаче напомни, че отписване на гръцкия дълг не е на дневен ред.