Новооткрита бронзова пластина и частите от бронята свидетелстват за османското нашествие над Перперикон през 14-и век, предаде БТА.

Археологът посочи, че намереният надпис е един от най-ранните османски, откривани до този момент у нас.
Той обаче не е в пълния си вид и тепърва предстоят изследванията около него.

"Ал-газа" - е първата дума в надписа, която през 14-и век символизира воденето на свещена война срещу неверниците",
обясни Овчаров.

Следващите две думи гласят буквално - "заради вечно".

Експертите разчитат целия текст като "Воденето на свещена война води до постоянно богатство", а Николай Овчаров тълкува думите като "Воденето на свещена война води до вечен живот".

Според него това е текст със смисъла на молитва.

Археолозите са открили и монети от сребърното съкровище на султан Орхан I Гази - човекът, който първи стъпва на Балканите.
Те също говорят за превземането на Перперикон следтежка обсада от османските турци именно по времето на султан Орхан I Гази.

"Обикновено свързваме Перперикон с древните обичаи, със светилищата на Дионис, със златодобива и приемането на християнството в
14-и век.
В последно време обаче го свързваме и с обсадата през 1361 г., когато крепостта след тежка и кръвопролитна битка е превзета от османските пълчища"
, заяви Овчаров, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че през 13-14 век Перперикон, със своята 7000 годишна история, се обособява като един от най-важните градове в южните части на Балканския полуостров.
Има достатъчно доказателства за това - за многобройни войни между България и Византия за притежанието на този важен град, който се намира на границата, от него се контролира и златодобива в Родопите.

"Още преди 6-7 г. хванахме в акропола на Перперикон следите от едно тежко сражение - начупени копия, мечове, боздугани и др. По-късно колега откри в подножието на крепостта останките от църква, където имаше скелети на обезглавени хора", съобщи археологът.

Били са превзети предградията, но явно крепостта продължила да се държи и по това време са били обезглавявани хората от предградията.
По-късно е бил превзет и замъка. След това е започнало избиването на хората и вземането им в плен.

Намерени са следи и част от техните накити, когато крепостта е подложена на разграбване, както и пранги от робски окови, с които оцелелите са били отведени в робство.

"Питахме се в началото кога точно е станало това- намерените монети ни потвърдиха, че е било по времето на Орхан I Гази", добави проф. Овчаров.