Трайков, който е син на известен пловдивски бизнесмен, е обвиняем за това, че при управление на моторно превозно средство, в пияно състояние, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на трима души, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Катастрофата стана на 18 ноември м.г. на кръстовището на пловдивския бул. "Руски" и ул. "Ген. Данаил Николаев".

26-годишният Любомир шофирал лекия си автомобил „Ауди А7“ по бул. „Шести септември“ в посока към бул. „Руски“. Когато стигнал на кръстовището на двата булеварда, младият мъж завил наляво в посока към Централна жп гара-Пловдив.
В този момент по бул. „Руски“ и в същата посока се движел таксиметров автомобил. Трайков го изпреварил, като се движел със скорост от 99 км/ч.

Междувременно от ул. „Прослав“ в посока към бул. „Руски“ се движело пежото на 46-годишния Атанас Ламджиев, в което пътували 44-годишната Виолета Стоянова, 23-годишната Полина Караиванова и приятелят й Димитър.

Колата навлязла по бул. „Руски“, като на 23 метра се намирало Т-образното кръстовище с ул. „Ген. Данаил Николаев“. Атанас Ламджиев искал да завие по тази улица, затова завил наляво със скорост от 19 км./ч. Автомобилът му преминал между разделителните острови на бул. „Руски“ и навлязъл в източната лента за западното платно за движение.

В този момент, аудито на Любомир Трайков се намирало на 29,9 метра разстояние от пежото. Младият шофьор видял навлизащия в неговото платно лек автомобил, но поради близкото разстояние и високата скорост на движение, не успял да натисне спирачките, а само завъртял волана надясно и в този момент настъпил удара.

Сблъсъкът е бил неизбежен, според заключението на комплексната автотехническа и съдебномедицинска експертиза. Лекият автомобил „Ауди А7“ се отклонил надясно и се блъснал в дърво, а лекия автомобил „Пежо 405“ - в автобусната спирка.

На място умират 46-годишният шофьор на пежото Атанас Ламджиев и 44-годишната Виолета Стоянова. Двамата оставиха 4 деца сирачета.

8 дни по-късно в УМБАЛ "Св. Георги" почина 23-годишната Полина Караиванова, която е седяла на задната седалка на пежото-ковчег. Младата жена бе в мозъчна смърт след инцидента и нямаше шанс за живота й.

Според трите съдебномедицински експертизи, причина за смъртта на двете жени и шофьора на пежото са травматични увреждания и остра кръвозагуба.

Според комплексната автотехническа и съдебномедицинска експертиза, обвиняемият е шофирал автомобила с концентрация на алкохол в кръвта от 0,8 промила. Не е било доказано съдържание на упойващи лекарствени и наркотични вещества в кръвта му.

Загиналият водач на пежото Атанас Ламджиев не е бил употребил алкохол.

Според вещите лица, Любомир Трайков би имал възможност да избегне катастрофата чрез безопасно екстрено спиране, ако се е движел със скорост равна или по-малко от 70 км./ч.

Обвиняемият се е признал за виновен. Той е с мярка за неотклонение "домашен арест". Очаква се Окръжният съд в Пловдив да насрочи дата за процеса.