Това заяви във Велико Търново премиерът Сергей Станишев, след като жалбата на правителството по казуса с алтернативния синод бе отхвърлена от Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Независимо от това заявявам много ясно моята позиция на министър-председател, а и на правителството като цяло, че няма да бъде допуснато по никакъв начин това решение да бъде използвано за възобновяването на разкола в Българската православна църква, подчерта Станишев, цитиран от БТА.
По думите на премиера този проблем бил създаден от политиците през 90-те години на миналия век чрез груба намеса в делата на Българската православна църква и е преодолян по правилата на нейното канонично законодателство през 1998 г. За мен и българската държава има само една Българска православна църква, която е част от традициите, народопсихологията и духовността на българите и винаги е живяла с техните страдания, надежди и вяра, каза премиерът.
На 22 януари Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България заради това, че е нарушила правото на вероизповедание, като е отказала регистрацията на т. нар. алтернативен синод. Делото беше заведено от привържениците на синода на Инокентий срещу държавата. В началото на юни съдът даде три месеца на държавата и на алтернативния синод да се разберат по най-спорния въпрос между двете страни - за собствеността на над 100 имота (църкви и манастири).
По повод проблемите със собствеността на православните храмове, част от които са на различно разпореждане, Сергей Станишев изрази позицията си, че черквите не могат да бъдат просто музеи и трябва да бъдат изпълнени с духовен живот. Моето виждане е, че проблемите трябва да намерят своето цялостно решение по законов път, а не за всеки храм и епархия поотделно. Необходими са ясни правила, по които Българската православна църква да развива своята духовна дейност максимално широко, за да бъде в полза на хората, посочи премиерът.
В рамките на своето посещение във Велико Търново Сергей Станишев обсъди проблеми на БПЦ на среща с Великотърновския митрополит Григорий. Според съда в Страсбург, в България са били погазени религиозните свободи на хората, а държавата се е намесила неправомерно в спор, по който тя не трябва взема отношение.