Най-големите световни производители на петрол се събират в Катар, за да договорят замразяване на производството с цел стабилизиране на цените на суровината, но разногласията между Иран и Саудитска Арабия създават опасност да не се постигне спогодба.

Саудитският принц Мохамед ибн Салман, който е втори в реда за наследяване на трона, заяви вчера в интервю за "Блумбърг", че кралството ще замрази производството си само ако Иран направи същото.

Саудитският министър на петрола Али ибн Ибрахим ан Нуейми пристигна вчера в Доха за срещата, в която ще вземат участие и страни извън ОПЕК, но отказа да направи изявление.

"Срещата в Доха е за хората, които искат да участват в план за замразяване на производството. (...) Само че, тъй като не се предвижда Иран да подпише този план, присъствието на ирански представител на тази среща не е необходимо", заяви на свой ред иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане.

В петък Техеран бе обявил, че ще изпрати на форума в Доха представителя си в ОПЕК Хосейн Каземпур Ардебили.

Иран иска да се възползва от частичната отмяна на санкциите след влизането в сила на ядреното споразумение в средата на януари, за да увеличи добива и износа и да си върне пазарните дялове.

Кувейтският експерт по петрола Камел ал Харами смята, че е възможно да бъде постигнато споразумение дори без Иран, защото страната не може до края на годината да увеличи с повече от 500 000 барела на ден продукцията си, така че евентуално негово неучастие няма да има голямо влияние на срещата.

Цените на петрола леко се понижиха вчера заради нарасналия скептицизъм преди срещата в Доха, на която ще се съберат петнайсетина страни, главно от ОПЕК, но и други големи производители като Русия.