Става дума за спрени преводи на средства, а не за прекратяването на фондовете, затова е трудно сумата да бъде посочена, заяви за БТА Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан. По думите й повече подробности ще бъдат съобщени в края на седмицата.

До приключването на проверките временно се замразяват плащанията на около 90 млн. евро, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Временно са прекъснати плащанията по приоритетни оси 1 - "Интегрирано устойчиво градско развитие", и 3 - "Устойчиво развитие на туризма", уточниха от МРРБ.

Констатирани са нарушения по обществените поръчки в община Бургас, Асеновград и Университета за архитектура, строителство и геодезия и нарушения при купуването на пожарни коли от МВР.

След одит на ЕК са открити доказателства за значителни несъответствия в работата на контролните и управленските системи по програмата. В контакт сме с българските власти, които трябва да приложат необходимите подобрения по тази програма, добави Уилър.

Писмото за прекратяването на плащанията е изпратено до българското правителство на 3 юни следобед като комисията е в контакт с властите и очаква те да въведат необходимите коригиращи мерки. Когато това бъде направено, плащанията могат да бъдат възстановени, уточни за БНР Ширин Уилър.

Какво показва одитът (неофициално)

Проверени са общо 58 процедури за периода от 2009 до май 2013 година и 8, подписани след юни 2013 г. Сроковете за представяне на оферти са били намалявани неправилно. Потенциалните участници са получавали тръжна документация по-рано от нормативно-установения срок, предаде БГНЕС.

Били са поставяни еприемливи критерии за подбор, допускана е неправилна промяна в тях чрез уточнение, разпратено само до участниците, без да е публикувано в официалния вестник на ЕС. Не е била добре разписана методика за оценка на офертите. Неправилно е прилагана по места методиката за средна цена при оценка на офертите.

Примери

Абсолютен рекордьор по брой санкции по "Регионално развитие" е община Бургас - 9 на обща стойност 760 хил. лв., съобщи  Медиапул. Те са заради заложени дискриминационни условия в почти всички строителни договори. Най-голямото наказание от 416 хил. лв. е заради завишено изискване за оборот за последните 3 години в размер на трикратната прогнозна стойност на поръчката по договора за ремонт на централната градска част на Бургас. Търгът за ремонт на общинските улици пък е бил неоснователно разделен на по-малки поръчки, за което санкцията е 4500 лв. Въпреки глобите в края на миналата година Бургас получи наградата "Най-активен бенефициент по ОПРР за 2013 г.", като общината с най-много усвоени средства по програмата за тази година. Призът бе връчен от министър Десислава Терзиева.

До края на месеца се очаква решението на ЕК за средствата по програма "Околна среда", замразени по-рано тази година. Решението за финансирането на екологичната програма се бави заради предприета допълнителна проверка у нас на експерти на комисията.

АНКЕТА: Очаквате ли предсрочни избори до края на годината?

АНКЕТА: Кои министри ще бъдат сменени?