Вчера вечерта той съобщи, че самолетът му не бил пуснат в украинското въздушно пространство и е бил принуден да лети през България за Кишинев, Молдова. 
По-късно Министерството на външните работи на Украйна опроверга информацията, че самолетът не е бил пуснат.

"Пилотът ми съобщи, че диспечерите на България и Румъния го питали има ли на борда "забранен пътник". Готвели се да вдигат прехващачи", написа в профила си в "Туитър" Рогозин по-късно.

Рогозин, който отговаря за военнопромишления комплекс и авио-космическата индустрия, и е сред санкционираните от САЩ и ЕС, е известен с националистическите си възгледи.
Той нарича властите в Киев "хунта", а поддръжниците им "престъпници" и пише, че е "настъпило време за борба и национална мобилизация".

Руският вицепремиер участва днес в тържествата по случай Деня на победата в Приднестровието, проруския сепаратистки регион на Молдова, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
С него са министърът на културата на Русия Владимир Мединский, сенатори от Съвета на федерацията и представители на всички партии в Държавната дума.

ИТАР-ТАСС, отразявайки визитата на Рогозин, посочва, че той е и специален представител на руския президент за непризнатата република.
Владимир Путин пък бе в Севастопол в Крим.

Междувременно молдовското външно министерство извика руския посланик да даде обяснения като какъв точно пристига Рогозин.

В речта си пред 2000 души, събрали се да видят военния парад в Тираспол, той призова хората да се борят с фашизма и заяви, че "фашистката чума е в разцвет".

"Виждаме, че на границите на Приднестровието се установява де факто блокада", каза Рогозин, имайки предвид, че Украйна не пуска жители на територията в Одеска област.

Че Европа си затваря очите пред подема на фашизма алармира и руският външен министър Сергей Лавров.