Това се казва в изявление на посолството на САЩ по повод поредните публикувани документи чрез Уикилийс и сайта "Биволъ", които този път засягат лично премиера Бойко Борисов.

В разпространената дипломатическа грама са изброени скандални твърдения за него, сред които, че има тесни "финансови и политически връзки" с шефа на "Лукойл" Валентин Златев. Изтъкват се и известните от миналото му връзки с Младен Михалев-Маджо и Румен Николов-Пашата, като се твърди дори, че е бил замесен в търговия на амфетамини. Споменава се и това, че Борисов се е пазарил със САЩ за политическа подкрепа на парламентарните избори, като благодарност за проамериканските си позиции.

"Важно е да се има предвид, че дипломатическите телеграми често са предварителни и непълни външнополитически анализи и не трябва да се разглеждат като официални позиции на американската външна политика", пише още в изявлението на дипломатическата мисия днес.

"Взаимоотношенията на САЩ с България се основават на взаимно уважение, общи цели и общи ценности. Ние ще продължим да изграждаме тази връзка въз основа на големия брой въпроси от взаимен интерес, със специален акцент върху нашето оперативно сътрудничество в областта на правоприлагането, което включва и борбата с наркотици. Нашите двустранни отношения и сътрудничество никога не са били по-силни", завършва съобщението.

Междувременно от БСП заявиха, че ако прокуратурата не се самосезира по твърденията в грамата, те ще го направят.