В интервю за сп. "Икономист" президентът на САЩ казва, че руският президент Владимир Путин създава краткосрочни проблеми за политическа изгода, които ще навредят на Русия за много години напред, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В същото време той подчертава много продуктивните си отношения с Дмитрий Медведев по време на неговия президентски мандат.

Обама отбелязва, че Русия винаги е била като двуликия Янус, гледайки и на Изток и на Запад.

"Смятам, че трябва да се запази перспективата. Русия не прави нищо", твърди Обама.
По думите му имигрантите "не се втурват към Москва" в търсене на възможности, а продължителността на живота на мъжете в Русия е около 60 години и руското население намалява.

По повод "регионалните предизвикателства", които Русия създава, американският държавен глава препоръчва да се положат усилия те да не ескалират и да се стигне внезапно до това "ядрените оръжия отново да влязат в дискусията за външната политика".
И ако правим това колкото се може по-дълго, тогава историята ще е на наша страна, смята президентът на САЩ.

Според Обама, търканията между САЩ и Китай се преодолими, но срещу икономическите амбиции на Пекин трябва да се противостои много твърдо, защото китайците "ще натискат силно колкото могат, докато не срещнат съпротива".

Същевременно президентът казва пред списанието, че освен твърдост срещу китайската страна, когато нарушава международните норми, трябва да й бъдат посочвани и "потенциалните изгоди в дългосрочен план".

"Ди Цайт": Колко беззащитна е Русия?