Най-дълго поддържаната теория, че произлизаме от хуните, няма почва, нито генетически, нито археологически, нито антропологически, обясни той, цитиран от БТА.
По думите му хуните са монголи, като по-късното участие на българите в Хунския хаганат не дава основания да бъдат причислявани към тях.
Според доцента теорията, лансирана най-вече след 1944 г., че българите са тюрки, също не е правдоподобна.

Анализът на военните умения, на военните титли, на местонахождението, начин на живот и строителство подсказва, че сме много далеч от тюрките и номадите, посочи той. Според него нямаме големи основания да се считаме и за славяни, защото не принадлежим към този антропологически тип.

Гените на българите са много близки до тези на народите в Памир. Това беше заключението на научната експедиция “Тангра“, която беше проведена през 2010 година.

Експедицията „Българи-прародина" заминава за Иран, за да търси доказателства за иранския ни произход. Експедицията обхваща територията на Северен Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Кримския полуостров, Иран, Северен Пакистан и републиките Чувашия и Татарстан, които са в състава на Руската федерация. Тя е пилотна и набелязва местата, където може да има задълбочени теренни проучвания.

Оказа се, че в началото на 21-ви век българите все още не знаят категорично произхода си. Ние сме народ, който не само е дал нещо на света, нещо повече - нашето минало започва не от 680-681 г., а много преди това, посочи доц. Александър Илиев.

Съвременни генетични изследвания показват, че около 40 процента от българите са наследници на местното палеолитно население, други 40 процента са от източноирански тип и едва 12 процента от тях може би имат нещо общо със славяните, отбеляза Илиев.

Най-сериозното предположение за произхода на българите е източната част на Персийския етнически и културен ареал, или територия на днешен Иран,  твърдят участниците в експедицията. Независимо че съвременните иранци и българи са твърде различни, те имат етнически, културни и политически сходства, смятат учените.
Ирански са и имената Пресиян, Кубрат, Аспарух.

По събрания от експедициите 800 часа видеоматериал и повече от 500 хиляди специализирани фотографии са създадени четири филма, последният от които предстои да бъде излъчен. Това са "Розетата", "Балкхара", "Мадара" и "Ариана" (древното име на територията на Иран).