Законът от 1996 г. "е противоконституционен, защото представлява лишаване на физически лица от правото на свобода, защитено в Петата поправка", отсъди Върховният съд, с което подкрепи позицията на правителството на Барак Обама, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това решение позволява на еднополовите двойки, които са сключили законен брак в 12 американски щата и във федералната столица Вашингтон, да имат достъп до същите федерални придобивки като хетеросексуалните двойки.

Съдът обаче не е легализирал гей брака в национален мащаб.

Хомосексуалната вдовица Едит Уиндзър от Ню Йорк, подкрепена от администрацията на Обама, искаше федералният Закон за защита на брака да бъде анулиран, защото е дискриминационен.

С решението, взето с 5 на 4 гласа, Върховният съд прецени, че законът не може да съществува, при положение, че неговите принципи нарушават конституционната разпоредба за защита на равенството от страна на федералното правителство.

Решението бе прочетено от съдия Антъни Кенеди, номиниран от републикански президент, който в този случай гласува заедно с четиримата си прогресивни колеги, отбелязва Франс прес.

Председателят на съда Джон Робъртс и другите му трима консервативни съдии гласуваха против.

С второ решение Върховният съд даде зелена светлина на еднополовите бракове в Калифорния, като постанови, че жалбата на привържениците на забраната на гейбраковете, вписана в конституцията на щата (т.нар. Proposition 8), не е допустима за разглеждане, предаде Ройтерс.

Решението, взето с 5 срещу 4 гласа, че противниците на забраната нямат право да обжалват решенията на по-ниските съдебни инстанции, оставя в сила първоначалното решение на федерален съдия, че забраната е неконституционна.

Властите в Калифорния вероятно ще се опрат на това решение, за да разрешат да се възобнови сключването на еднополови бракове след около месец, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства като важна победа за еднополовите двойки решението на Върховния съд.

Обама, който съдейства за отменянето през 2011 г. на закона, налагащ на военните да крият хомосексуалността си, изрази през 2012 г. личната си подкрепа за еднополовите бракове - нещо, което действащ американски президент прави за пръв път.