Това Саркози направи на икономическия форум в Санкт Петербург, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Убеден съм, че Европа и Русия трябва да работим заедно по стратегически начин, в много близко сътрудничество и изпитвайки взаимно доверие", заяви Саркози, закривайки форума в руската северна столица заедно с руския си колега Дмитрий Медведев. "Край на Студената война. Край на (Берлинската) стена. Русия е голяма сила, ние сме съседи, ние сме призвани да бъде приятели, ние трябва да се сближаваме", допълни Саркози.

Саркози предложи да бъде създадена руско-европейска икономическа зона, предаде ДПА, на която се позова БТА. "По този начин, ние можем да обезпечаваме съвместно нашата сигурност", аргументира се френският президент.

Никола Саркози изрази отново и доверието си в Дмитрий Медведев.

Френският президент приветства и решението на Русия да се присъедини към санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Иран, заявявайки, че "нищо не би било възможно, ако той не бе направил и поел този избор".

Дни преди срещите на високо равнище на Г-8 и на Г-20 в Торонто, Канада, Саркози определи приоритетите на бъдещото френско председателство на Г-20, което започва в края на годината. Спирайки се на регулирането на финансовите пазари, Саркози каза, че в Канада ще се бори с руския си колега "решенията на Г-20 от Питсбърг и Лондон да бъдат приети на Г-20 в Торонто".