Това се разбра вчера след разпространено в медиите писмо на главния секретар на държавния глава Красимир Стоянов до председателят на парламента Цецка Цачева, предаде Дарик.

Стоянов посочва, че на 19 март в “Държавен вестник“ са излезли промени в закона, одобрени от президента. На 23 март се появява “поправка“, която променя смисъла на текста, и за нея няма президентски указ.

“Нелегалната поправка“ е на последната страница в официалния раздел на “Държавен вестник“, където се обнародват законите. Тя е публикувана без да е посочен източник.

Поправката в най-общи линии разхлабва режима за реклама с изображения, които приличат на наркотици. Текстът на пуснатите от президента промени в закона за наркотичните вещества гласи: “Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва име и/изображение, представляващо или наподобяващо наркотично вещество за реклама върху стоки и рекламни продукти.“ На 23 март поправката в "Държавен вестник“ вече е: “Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва наименование на посочено в закона наркотично вещество“, уточнява в неделното си издание вестник "Труд“, цитиран от DarikNews.bg.

На електронния сайт на парламента е публикувана информация, че на 5 март депутатите са гласували промените във варианта, излязъл в “Държавен вестник“ без възражения в първата редакция. Това е и текстът, за който Първанов е подписал указ.
 
В писмото си до Цачева главният секретар на “Дондуков“2 Красимир Стоянов пита “какви са били мотивите за тази поправка без указ, защото става дума за неприятен прецедент“. “Важно е да се разбере дали промяната е от технически характер или отразява определени бизнес интереси“, подчертава Стоянов.

Експерти напомнят пред "Труд“, че когато се променя съдържанието на един закон, това не е техническа поправка. Промяната отново трябва да мине през парламента и да се прати на президента, което не е направено.

“Не мога да коментирам случая, защото г-жа Цачева подписва законите за обнародване в “Държавен вестник“, коментира Лъчезар Иванов, зам.-председател на парламента и председател на комисията по здравеопазване. Той уточни, че е предал на председателя това, което депутатите са гласували и което е излязло в първия вариант в “Държавен вестник“. “А кой е подписал второто издание, не мога да ви отговоря, защото не е в моята компетентност“, добави Иванов.

Цачева от своя страна заяви, че ще изпрати официален отговор до президентството и категорично отказа да коментира пред медиите ситуацията.

Попитан за коментар за "поправката", Първанов каза днес, че това е прецедент в историята на институциите, цитира го БТА.