Американските санкции срещу съдия Андон Миталов отвориха въпроса кое негово действие го е провинило в корупция. Водещо е подозрението за начина, по който е позволил на обвинения в шпионаж русофил Николай Малинов да посети Москва, за да получи орден от президента Владимир Путин.

Това, че съдия Миталов е слабо известен за широката общественост, породи интерес към биографията му. В медийна справка от вестникарските архиви стана ясно, че той е бил разследван за опит да прикрие изнасилвач на две деца, а в края на 90-те години е описван като "човека на Цветелин Кънчев". Повод за това е решението му като военен прокурор, да образува наказателно производство срещу тогавашния шеф на РПУ-Златица Новак Новаков за превишаване на права по жалба на лидера на "Евророма".

- Г-н Кънчев, познавате ли се с Андон Миталов и ако да - как са се пресичали пътищата Ви?

- Нямам спомени кой е Андон Миталов. Спомням си само, че имаше един военен прокурор, който не се страхуваше да образува досъдебно производство срещу преките подчинени на Иван Костов. Тогава - имаше една група в ГДБОП, която изпълняваше пряко "мокрите" политически поръчки и не само такива на Костов. Хора, от които дори самият Кирил Радев (бел. ред. - директор на НСБОП) се разграничи, както и Богомил Бонев. Цялата тази група от НСБОП по-късно беше уволнена от МВР. Но не знам защо не се припомня и този факт.

Да, по това време въпросният военен прокурор образува досъдебно производство срещу тях за малтретиране на мои служители в тъй наречената Къща на ужасите в Копривщица, която се разчу само покрай делото "Луканов". А това, че мои служители бяха пребивани денонощно там, никой не го спомена. Чест и почитания към този прокурор тогава, който имаше силата и доблестта да го направи това нещо, ако е същият човек. Аз с този човек никога не съм се виждал, нямам и представа кой е той.

Това, което чета, чест им прави на българските съдии, които реагират по този начин. Прави чест на всички замесени в тази история, чест прави на прокуратурата, че защитава българските интереси, чест прави на съда, че иска да разнищи докрай случая. Мисля, че и двете страни в този спор, който се е разразил, ще стигнат до истината и всичко ще се нормализира. Нямам никаква представа дали този човек е русофил или американофил. Само да не се окаже накрая, когато и двете страни стигнат до истината, че този човек, за срам и позор на всички, е българофил.

- Какво се случва с Вашата политическа дейност сега? За последно бяхте в коалиция с "Воля" на Веселин Марешки.

- С Воля участвахме на последните, парламентарни избори. След това нашето партньорство не може да се нарече разочарование, защото да бъдеш добър бизнесмен е едно, а да бъдеш добър политик е съвсем друго. В бизнеса при условие, че в повечето случаи 2+2 прави 5, в политиката 2+2 прави доста пъти 1. Ние нямаме противоречия с г-н Марешки, моите уважения към него, но пътищата ни се разделиха.

- Дълги години преди това бяхте в коалиция с БСП, партията Ви беше и парламентарно представена в групата на социалистите. Следите ли събитията вляво?

- В момента, в който комерсиалното навлезе много дълбоко в БСП, ние се отдръпнахме. Не виждам какъв е този фарс между Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Те са в измислено противопоставяне, те са едно цяло. Новата история показва, че най-успешният период на БСП е бил под ръководството на Сергей Станишев. Това е факт, никой не може да отрече фактите. Умереният тон напусна БСП със Сергей, с отиването му като президент на ПЕС. Умереният тон се изплъзна от БСП между шума на банкнотите и комерсиализацията на партията. В БСП се наложиха мутренски похвати при определен вид избори - заплахи, пари.

Една част от коалиционните партньори се оправдаха, че трябва да напуснат, защото нямат никакви гласове, а за нас мотивът беше меко казано смешен, защото имаме много гласоподаватели и то заради местни избори 2015 г., когато на определени места бяхме на балотаж - "Евророма" срещу БСП. Е, добре, какво искат те?! Статисти за партньори, които просто да им дават някакъв облик пред международните социалистически и социалполитически формации? Не, ние в такава игра не играем. Последните местни избори за нас бяха много успешни, разширихме своя периметър самостоятелно и коалиционно, постигнахме много добри победи.

- Срещу Вас имаше обвинения, че работите и с ГЕРБ.

- Нашето споразумение с БСП касаеше само президентски и парламентарни избори. На местни избори в повечето случаи ние сме си партнирали с ГЕРБ. И с ГЕРБ много по-лесно сме работили. В момента, в който Станишев отиде в Брюксел, на "Позитано" се появи тягостна обстановка. Аз имах чувството, че се разхождам из сграда, в която всеки момент ще започне процесът срещу Трайчо Костов. Атмосфера на тъга, на страх. На последния коледен банкет на БСП мен ме сложиха до един такъв стар кадър, който още не знаеше, че Вълко Червенков, е паднал от власт. Подборът е "страхотен" там, бих казал даже страшен. Няма го младежкия ентусиазъм от времето на Сергей, с който печелехме избори, битки. Няма атмосфера.

- Но как така един партньор на БСП се коалира и с ГЕРБ, защо?

- Защото се говори в прав текст, а не като сега на Позитано - 5 часа разговори, без да чуе човек нещо конкретно. Например имаме 4 общински съветника, вие имате 8. Да, ние сме съгласни на партньорство, но преди всеки бюджет нас ни интересува определени средства да бъдат заделяни за инфраструктура в ромски махали. И не само това, те възприемат изцяло нашата теза, че в никакъв случай в България няма етническа дискриминация. Дискриминацията е социална. Това, което в БСП не искаха в последно време да го проумеят. Защо ГЕРБ признава, че има социална дискриминация, а от БСП не го признават? При условие, че и едните, и другите, се разбират много добре с богатите цигани. Богати българи и богати цигани се разбират перфектно, говорят на един език, нямат никакви противоречия, слушат еднаква музика, пият еднакви питиета, споделят една трапеза. Какво идва тогава? Нашата теза за социалната дискриминация. И да се работи срещу социалната дискриминация като цяло.

- Каква е прогнозата Ви за бъдещето на лявата политика в България?

- Трябва някой нов Станишев, защото той е вече президент на една от основните европейски политически формации. Той да бъде умерен, балансиран, мъдър, дълновиден и супер интелигентен. Не мога да се сетя за такъв. Всяко следващо предложение за председател на БСП, което чета в средствата за масова информация, е все по-отчайващо и страшно. Когато напусках "Позитано", един виден български интелектуалец ми каза един кратък стих, който никога няма да го забравя.

"Из коридорите на "Позитано"
глутница другари днес върви.
Те гледат, но не виждат никой,
а от погледите им зелена .........

зелена, доларова светлина струи. ....".

- Оттук накъде за "Евророма"? Свидетели сме на сложна политическа ситуация...

- Скоро предстои национална конференция на "Евророма", където ще се решават много важни за самата партия въпроси. Но в крайна сметка на колегите от политическия съвет всички заставаме зад една позиция - ние сме готови да си партнираме с всяка една партия, стига да не е крайнодясна, защото сме лявоцентриска партия, по-скоро към центъра. Всички партии, които са съвсем близо до центъра, независимо от коя страна, винаги имаме допирна точка и това е самият център. В нашата програма има цял раздел за демографския взрив, който ни очаква след максимум 20 години. Този демографски взрив, не срив, който може лесно да се предотврати, а взрив е много трудно да се преодолее и много сме закъснели. Има една група хора, на които ние им казваме мангасари, те са 15-20% от цялото ромско население на България, това са хора, за които няма никакви светини, няма никакви ценности, за които няма никакви правила, хора, които безразборно раждат, това са пиявици, консуматори, които само тежат. Те не създават никакъв продукт. Да, ние трябва да обявим война спрямо тези хора, абсолютно нулева толерантност. Цяла програма имаме как и какво трябва да се направи.

- Така или иначе говорим години наред за интеграция на ромите, а тя като че ли не се случва?

- Защото се е говорело за интеграция. Ако се е говорело за консолидация, знаете ли колко отдавна нещата щяха да бъдат приключили? Защото има една поредица от въпроси, интеграция при кой? В обществото, ама кое общество? Все пак темелите на едно общество това са националните герои и интелектуалците. Дайте ми пример с български национален герой или интелектуалец, който не е бил оплют под една или друга форма. Не, няма такъв пример. Ние тепърва трябва да градим.

Нашите условия за коалиционен партньор са: партньор, който е готов да участва заедно с нас като равнопоставен, партньор в харта за националните ценности - кратка и точна с максимум пет позиции, темела. И коалиционен партньор, който приема нашата програма. Да, готови сме да подкрепим такъв партньор. 21 години вече съществуваме в политическата система, показахме, че нашата армия, макар и не толкова голяма като на основните политически сили, все пак си е армия, гласовете си ги има.

Плюват постоянно по Бойко Борисов, а кой след това? Вие знаете ли, че с един Киро Добрев на власт в рамките на няколко месеца през сълзи целият народ ще започне да реве за Бойко Борисов. В момента няма алтернатива. Единствено като такава се вижда Мая Манолова, но за съжаление тя не желае да прави политически проект. Ако е имало проблем с управлението на ГЕРБ, то най-големият е с една слаба опозиция. При силна опозиция има и силно управление. Аз не виждам в парламента опозиция. Не да се караме за глупости с Борисов, а един силен и конструктивен коректив, знаете ли колко по-силен би бил Борисов. За съжаление отиваме към формулата правителство на националното спасение, и то не заради лошо финансово състояние на държавата, а има пълна деградация в морално обществен план.

Да се върнем на въпросния прокурор. Тогава бях арестуван беше ми снет имунитетът. Най-тежкото ми обвинение беше грабеж на куче. То беше оценено на 22 000 стари лева, след като влезе Законът за деноминацията, станаха 22 лева. А иначе търсеха милиони, милиарди, но в крайна сметка се стигна до кучето. Оказа се, че една моя счетоводителка е платила 230 000 дойче марки повече в бюджета при сборна грешка. Благодаря на министър Муравей Радев, че ми ги възстанови. Нищо де, аз не съм бил прав за това куче, да о.к. Няма значение, че всеки един ловец в България би ме разбрал, ако му откраднат ловното куче, тогава ставаше въпрос за два или три шамара. Не съм бил прав, съжалявам, понесох си вината. Ама 6-годишна присъда затвор за едно куче...., не. Истината бе съвсем друга с Иван Костов, ставаше дума за едни над 200 милиона долара. Тогава медийният му слугинаж много удобно не отразяваше тези неща. Ако за нещо обвинявам всички досегашни управления, че не се заровиха достатъчно дълбоко в целия труден период на Иван-Костовото управление. Хората това винаги са се надявали да го видят, но не го видяха.

И този прокурор, който е имал честта и достойнството да образува през 1999 година досъдебни производства срещу служители на ГДБОП, които и на мен са ми причинили нещо лошо. Тогава незабавно им прекратиха производствата на тези, принудиха го него да напусне, това го помня. Но тези същите само три години по-късно ги уволниха от МВР и им повдигнаха обвинения. Извинявайте, какво е бил виновен този човек тогава?!

- Държите портрета на баба Ванга в кабинета си, както и снимка с нея, какво ви свързва?

- Аз съм нейният най-голям дарител. Този портрет в кабинета ми е от 1996 година. Той е купен на благотворителен търг от "Позитано 20". През 1992 година дарих на Ванга милион и половина за църквата в Рупите. Те бяха много близки с баба ми. Баба ми ми каза "отивай, че Ванга ще прави черква и дай колкото и трябват". Имам снимка и от самото откриване на черквата - със сина й Митко Вълчев, снаха й, децата и аз. Много пъти съм се срещал с нея. Там съм се нагледал на какво ли не.

снимка: Павлин Даскалов