Изборите в София се очертават като символна, важна и тежка битка. Тази битка ще има национален заряд. Това е основното върху, което ще обръщаме внимание в рамките на следващите няколко месеца. Това заяви в интервю за Dir.bg политологът от "Тренд" Димитър Ганев. Той обобщи изминалия парламентарен сезон, като изтъкна три основни пункта - Европейските избори, ГЕРБ без Цветанов и разпада на т.нар. малка коалиция. Сподели и мнението си относно орязаните субсидии, сделката за F-16, пробива в НАП, проблема с африканската чума по свинете (АЧС) и как те ще повлияят на обществената подкрепа за управляващите.

- Г-н Ганев, нека да обобщим изминалия парламентарен сезон, какво го открояваше, бяха ли направени грешки и кои са плюсовете?

- Това, което характеризира най-ясно този политически сезон, без съмнение са изборите за Европейски парламент. Слагам ги тях в центъра и фокуса, защото до Европейските избори партиите бяха до голяма степен вперили политическите погледи именно към тях и техните действия бяха продиктувани от това как ще се представят. А събитията след това пък бяха до голяма степен функция на резултата от изборите.

Още две събития ми се виждат изключително важни. Скандалът с апартаментите постави ГЕРБ в различна ситуация - без Цветан Цветанов. Тепърва ще наблюдаваме какви последствия ще има тази оставка. Другото важно политическо събитие, то се случи буквално в самия политически край на сезона, е фактическият разпад на коалицията Обединени патриоти, което не беше изненада. Още преди Европейските избори бяха тръгнали такива процеси, но резултатите от тях бяха достатъчно основание вече да се търсят нови баланси. Ясно се видя, че ако тези три партии бяха фактически равнопоставени в началото на мандата, то след резултатите от европейските избори имаме много ясен лидер в тази коалиция в лицето на ВМРО и два по-малки субекта, които до голяма степен са маргинализирани като електорално влияние. И това до голяма степен даде повод на Каракачанов да действа по-смело в тази коалиция, вече не със синя каска.

- Ще повлияе ли разпадът на малката коалиция на управлението и как виждате позиционирането на трите отделни партии на местните избори?

- Разпадът в малката коалиция не застрашава голямата. Това е съвършено ясно по една много проста причина. На първо място вече открито се говори, че ще се развали споразумението с Обединени патриоти и ще се подпишат отделни споразумения между ГЕРБ, ВМРО, "Атака" и НФСБ, т.е. това е вариант, който е с минимални промени спрямо сегашния.

Вариант №2, който е възможен, ако "Атака" тръгне по опозиционен път и оттегли подкрепата си от управляващото мнозинство, то тогава много е вероятно партия "Воля" да заеме този вакуум и да започне да подкрепя управлението, без задължително това да означава смяна в управленската конфигурация с влизане на "Воля" в изпълнителната власт.

И трети вариант, който ми се струва най-малко вероятен, но гледам, че се споделя в публичното пространство - "Воля" и "Атака" да оттеглят подкрепата си от управляващите. Но аз не виждам никаква политическа логика в това. Ако "Воля" и "Атака" оттеглят подкрепата си, те много е вероятно да го правят това с цел да предизвикат предсрочни парламентарни избори. Но не се вижда рационалният интерес във "Воля" и "Атака", защото при едни предсрочни парламентарни избори, тези две партии, може да не попаднат в следващия парламент. Поне резултатите им от европейските избори говорят красноречиво за това.

- Темата за пробива за НАП ще повлияе ли на рейтинга на управляващите?

- Скандалът е огромен, в това няма никакво съмнение. Въпросът е, че подобен тип скандали, когато става дума за някакви по-абстрактни за масовия човек неща, като изтичането на данни, не водят пряко до някакво разместване на подкрепата и на електоралните нагласи. Опитът ми сочи, че това, което истински влияе върху обществената подкрепа на партиите, върху съответното подреждане, е най-вече, когато се опре до джоба на българина - именно повишаването на тока, на водата, на горивата. Това е нещото, което може да нанесе тежък удар върху управлението. Случаят обаче не е такъв и се съмнявам този скандал, въпреки че е голям, да доведе до структурно разместване в електоралните пластове. Т.е. примерно ГЕРБ да свали рейтинг или БСП да мине на първо място, това почти го изключвам. Тепърва сега от началото на август пускаме терен на национално представително проучване, който ще отчете и ефекта от този скандал.

- Макар и да не засяга пряко парламента, африканската чума по свинете е огромен проблем и със сигурност ще бръкне в джоба на българина, как ще коментирате?

- Ето това е истински голям проблем. Тук без всякакво съмнение има защо да се обвинява Българската агенция по безопасност на храните и тяхната работа, защото за тази чума се знаеше отпреди повече от една година. Мерките, които бяха взети, по всичко личи, че не са дали своя резултат и сега рискът да загубим цялото си свиневъдство, да зачеркнем този сектор поне за 5-6 години, е голям. А загубите могат да се изчисляват в милиарди левове.

- Предстоят избори, а субсидиите бяха намалени от 11 на 1 лев за глас. Повечето партии нарекоха това популизъм, но ГЕРБ отстоя това орязване. В същото време при машинното гласуване имаше крачка напред, крачка назад, като се реши последно, че само на местния вот няма да го има. Тук кой как изигра картите си?

- Относно субсидиите, ГЕРБ бе поставен в дефанзивна позиция от парламентарната и извънпарламентарната опозиция, както и от експерти и т.н. Обикновено това, което сме свикнали да наблюдаваме, е ГЕРБ в такива ситуации да дава заден. Имам предвид, когато се създаде подобен дебат и ГЕРБ очевидно са дефанзивна позиция, по-скоро се търси някакво компромисно решение. Случаят обаче не беше такъв по една много проста причина - на референдума през 2016 година резултатите бяха повече от ясни. Нещо повече - последният месец направихме проучване дали се е променило мнението на хората за партийната субсидия - не се е променило. Т.е. намаляването на държавната субсидия за партиите е изключително популярна сред хората инициатива. В този смисъл Борисов винаги когато е давал заден, това е било с цел да си пази рейтинга или пък да не инкасира имиджова щета. Няма никакво съмнение, че това е изключително популярно действие, което обаче отвъд популярността му, води след себе си до много тежки последици, а именно много по-голямата зависимост на политическите партии от едрия капитал. Какво имам предвид? Аз не съм наивник, не смятам, че не е имало досега такава зависимост, въпросът е, че тя сега ще се увеличи - до този момент партиите са разчитали на тази държавна субсидия, те си имат определени разходи като партиен апарат, като поддържане на организационни структури и като финансиране на предизборни кампании. Те тези пари ще ги намерят. Нелепо би било да си мислим, че те ще се лишат от тези разходи, но въпросът е откъде ще ги намерят. Естествено е, че ще ги намерят от едрите бизнесмени. Когато едрите бизнесмени ги издържат напълно, то тогава зависимостта става много по-голяма. Това е очевидна и проста сметка.

- Безпрецедентно бързо бе гласуването за самолетите F-16. Президентът наложи вето, то също светкавично бе прегласувано. Но имаше остър сблъсък по проблема в парламента, това как ще повлияе на рейтингите на отделните партии?

- Следя този дебат с интерес и тази сделка въобще. Не съм експерт по самолети, но има две неща, които ми се струват абсолютно очевидни и според мен това са двата фундамента върху които трябва да стъпим. Първо България има нужда от модернизация на военната си техника, в това число и от самолети, тъй като в скоро време няма да можем да пазим въздушното пространство, доколкото разбирам. И това налагаше тази модернизация.

Второ - трябва да сме напълно наясно, че ако има някакви заплахи за нас, според стратегическите ни документи те идват от Русия, макар за мен да не е така, така и от Турция в някакъв смисъл, макар и член на НАТО. Виждаме между Турция и Гърция какво се случва. Ако приемем, че това са нашите потенциални проблемни страни, с 8 самолета или с 16 ние абсолютно нищо не можем да направим спрямо тях. Т.е. не мога да си обясня защо се води толкова оспорван дебат дали тези или онези самолети са по-добри. Това, което прави в момента българското правителство, е единствено и само да сключи политическа сделка. Ние купуваме самолети от САЩ, защото те са гарант за нашата национална сигурност, тъй като те са най-влиятелният субект в рамките на НАТО. В този смисъл дебат дали имат оборудване, дали могат да излитат, дали могат да кацат, за мен е абсолютно безсмислен. Очевидно това е политическа сделка и тук за никакви технически критерии не става въпрос. Ние купуваме благоразположението на САЩ, защото само те могат да гарантират нашата национална сигурност в евентуални, не дай си Боже, военни действия.

- Каква е Вашата прогноза за разпределението на силите на местните избори. ГЕРБ ще успее ли без Цветан Цветанов, още повече, че на предишните местни избори имаха много добър успех? В същото време лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова от Бузлуджа: "Народе, вдигни се и ни помогни"...

- От една страна, както Вие съвсем коректно казахте, ГЕРБ постигна голям успех през 2015 година, а в същото време тогава БСП катастрофира, което доведе до това, че ГЕРБ взеха, ако не се лъжа, 20 или 21 кметове на областни градове, докато БСП не успя да спечели нито един. Какво означава това? При евентуален пробив на един, два или три областни града, БСП може да интерпретира това като отлепване от дъното. Въпросът е обаче, ако иска да интерпретира тези местни избори не като отлепване от дъното, ами като някакъв вид победа над ГЕРБ, то това може да бъде само някаква символна победа, а тя може да дойде от София. В този смисъл ключово важни за тези избори ще са изборите в София, ако г-жа Мая Манолова се кандидатира като независим кандидат и получи подкрепата на БСП. Защото изборите в София се очертават като символна, важна и тежка битка. Забележете, че тя ще прикове внимание, защото и г-н Сидеров, и г-н Марешки, също обявиха, че се кандидатират за кмет на София. Така че битката за София има и някакъв тип национален заряд. Който спечели София, той ще може да се обяви за победител.