Японска неправителствена организация е била посредник в схема за незаконни трансплантации от живи донори, в която участник се оказва и българска болница. Това сочи разследване на японската медия The Yomiuri Shimbun.  

Според данните на японското издание организацията си сътрудничила с турски гражданин - 58-годишен мъж, представящ се за лекар, арестуван от украинските власти през 2017 г. по подозрение за участие в трафик на органи, като му осигурявала пациенти.

Името му не се споменава, но изданието отбелязва, че от НПО-то той получил "донорска такса" от около 15 000 долара за трансплантация на бъбрек от жив донор за японски пациент в Киргизстан миналата година. 

От записи, с които медия разполага, става ясно, че японската НПО трябвало да изпрати пациенти за трансплантации в Шри Ланка. Операциите обаче не са извършени заради политически сътресения в страната.

През април година по-рано на двама японци били трансплантирани бъбреци в лечебно заведение в България, като операцията била организирана от същия турски гражданин.

Двете трансплантации били успешни, но турчинът спрял организацията на медицинските интервенции, след като българските власти започнали разследване за подобна схема с органи от живи донори, посочва медията.

The Yomiuri Shimbun разкрива още няколко случаи от предходната година по схемата с изпратени за операция пациенти в Узбекистан и Киргистан. Един от донорите бил от Украйна, има и загинал трансплантиран пациент.

Тази година турчинът планирал операциите да се провеждат в Шри Ланка. На онлайн среща през май той казал, цитиран от японската медия: "Можем да започнем по всяко време", а директорът на НПО отговорил: "Бихме искали да започнете да насочвате пациенти около юли."

На втора среща през юни турчинът поискал медицинска информация и акт за раждане.

"Нека побързаме и да го направим; ако при един човек е успешно, тогава ще започнем да изпращаме по двама души всеки месец, общо 10 пациенти", отговаря директорът на Организацията.

Японската НПО категорично отрича обвиненията в трафик на органи от живи донори.