Демократите в САЩ показаха, че могат да правят избори. Голяма роля изигра вотът по пощата. Има много силно разделение на нацията, което ще рефлектира върху легитимността и начина на управление на бъдещия президент, който и да е той. Може би ще има преструктуриране на политиката на САЩ в Близкия Изток. Това прогнозира за Dir.bg експертът в международната политика проф. Владимир Чуков. Засега кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън води с 264 гласа пред републиканеца Доналд Тръмп, който е с 214. Остава разпределението на мандатите от вота по пощата в Пенсилвания, Джорджия, Северна Каролина и Невада.

- Г-н Чуков, изглежда, че Джо Байдън е вече на крачка от победата, какъв ще е все пак крайният резултат от изборите в САЩ? 

- За така проведената кампания за изборите демократите се готвиха четири години, включително и с импийчмънта на Доналд Тръмп, като агент на Русия. Включена бе една мощна машина. Доналд Тръмп пък заложи на по-познатото.

Ключът е в гласуването по пощата. В най-важните щати бяха поставени преброители, свързани с демократите. И Рудолф Джулиани заяви, че 100 000 бюлетини в щата Мичиган обръщат вота или това са гласове от мъртви души, както се случва и при нас. Случва се както през 2016 година с електоралната карта. Стената, която Тръмп изгради с Мексико, изигра ролята на бумеранг. Тръмп получи поддръжка от местните бели, но мексиканците в САЩ са против него. Латиносите, кубинците във Флорида, пък гласуваха за Тръмп, който направи непредвидими грешки, а демократите се оказаха умни изборджии. Оказа се, че по пощата вероятността за манипулации е много по-голяма. Традициите при избора в САЩ бяха нарушени.

Вече има обжалвания от страна на Тръмп в съда, сигурно ще се стигне и до Върховен съд, където консерваторите са 2 пъти повече. В Джорджия и Невада също сигурно ще се стигне до съд. Съществува със сигурност разделение между двете Америки. 

В Мичиган се очакваше да се получи това, което стана, тъй като много отдавна Тръмп има проблеми с местната губернаторка демократка.

Имаме значително повишаване на активността на афроамериканците. Китайците, които са най-голямата общност сред азиатците стоят зад Байдън. Интересни са източноправославните - гърците и арменците. Арменците са традиционно в Калифорния и вече са дали значителна част за победата на Камила Харис за сенатор от Калифорния. Гърците са в ключовите щати Пенсилвания, Уинсконсин, Мичиган и затова там има много силен антитурски ракурс и заставане на страната на Байдън. Това наистина е невероятна мобилизация на демократите, което няма да се отрази много добре на единството на нацията.

По-голямата част от наблюдателите констатират е, че проблемите в САЩ са много по-тежки и сложни. Имате градове срещу аграрни райони, имате бяло мнозинство, но всъщност то се оказва вече малцинство. Имате образовани срещу необразовани, мъже срещу жени.

Това е много силно разделение на нацията, което ще рефлектира върху легитимността и начина на управление на бъдещия президент, който и да е той. 

- Какво следва оттук нататък за Америка при това разделение?

- Видяхте, че Джо Байдън вече започна да отправя призиви за единство на нацията, че победата е на американския народ, но няма как да стане това, според мен. На ниво партии, партийно строителство, партийни послания, аз си мисля, че републиканците в много голяма степен ще вземат реванш по отношение на поведението в тези четири години. Пак да припомня, след загубата на Хилъри Клинтън предизборната кампания практически не е приключила. Медийната машина на демократите смаза Тръмп - внушаваше, директно манипулираше. Медиите на демократите - CNN, много популярна в Европа и света, водещите издания "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост", всичко това беше в подкрепа на демократите. Те много силно влияят и формират мнението извън САЩ, в целият свят. Няма как изборите да не касаят целия свят, така че някак си в много голяма степен ние гледахме това, което се случва в Америка, през погледа на техни медии, които са много по-близки до демократите. Ако не се направят изводи от страна на републиканците, нещата ще бъдат по същия начин. Джо Байдън е на 78 години. Ако Доналд Тръмп загуби, също слиза от политическата сцена. Така ще имаме коренно различни играчи, нова ситуация, в която според мен, именно историята с пощите, вероятността за манипулации изигра огромна роля. Американската избирателна система е много сложна, тя е индиректен вот, но така или иначе има някакви традиции, но те в много голяма степен са нарушени. Ще останат много големи групи от хора, особено яростните привърженици на Тръмп, които ще имат чувство на неудоволетвореност и за това, че са били лъгани, което само по себе си ще създаде проблеми за властта, ако се стигне до това Джо Байдън да влезе в Белия дом. 

- Евентуалната смяна на властта в САЩ какво ще донесе за Балканите и в частност за България? 

- Нека да не тръгваме с големите изводи. Oт това, което се случва като заявки, като намерения за външната политика, тя не е водеща. Вероятно ще има някаква приемственост. Демократите са много по-активни в световен мащаб. Някои определиха Доналд Тръмп като типичния американски националист. Неговото присъствие в световен мащаб бе по-скоро наследство от Обама, т.е. той не можеше да прекъсне изцяло тази нишка, не бе активен. Тръмп се бе съсредоточил върху САЩ. Нещо, което не е характерно за предшествениците му републиканци. В същото време демократите винаги са били глобалисти. Така че те ще имат това, което бе наследено и реализирано при Барак Обама и Бил Клинтън. Знаете, че проблемите и интервенцията на НАТО и САЩ в Косово станаха именно по време на Бил Клинтън, предходният президент демократ. Така че нека на този етап да не гадаем какво ще се получи - ще има елементи на приемственост.

Аз не вярвам стратегическият договор между България и САЩ да бъде анулиран, напротив, мисля, че той ще бъде продължен.

Може би ще има някакво преструктуриране на американската политика в Близкия Изток. Ясно видяхме какви са заявките на Байдън към Турция. Може би отношението на Байдън към Турция ще се отрази в някаква степен на отношенията на САЩ на Балканите, ще паднат някои допълнителни компоненти и фактори, които на този етап ми е трудно да спомена. Но ето - много усилено напоследък се говори за оттегляне на американците от база Инджирлик и евентуално преструктуриране на военни бази на Балканите, в това число и на Балканите. Очаквам активизиране на отношенията, но в рамките на една последователност, което беше поставено като много добро начало от президента Доналд Тръмп. 

- А какво ще е отношението към Европа?

- Нека да не бързаме с изводите, че като цяло ще се върнат времената на Барак Обама. Джо Байдън заяви, че ще отстоява американските интереси. Как ще го прави това, следва да видим. 

- Може ли да бъде направен паралел с предишни избори в САЩ? На тези избирателната активност беше рекордна.

- Рекордното гласуване е заради гласоподаването по пощата - фактор, който се появи неочаквано заради коронавируса. Това даде възможност на нетрадиционни гласоподаватели да упражнят свое право на вот. Знаете, че в САЩ гласуването е активно, трябва да се запишеш. Включиха се хора, които до този момент не бяха част от традиционния електорален процес. Спомняте си 2008 година и глобалната икономическа криза, когато Барак Обама победи авторитетния американски сенатор Джон Маккейн. Ако не се беше появила пандемията от коронавирус, нямаше да има такива изненади. Голяма част от хората изразяваха своето недоволство, че правителството във Вашингтон не е успяло да се справи с коронавируса. Много от обвиненията там бяха, че са се забавили. За мен това беше основната причина за загубата от Доналд Тръмп, ако тя стане факт. Но изненади винаги има.