Президентът Румен Радев прие кандидата за ротационен министър-председател Николай Денков (ПП-ДБ) на "Дондуков" 2, който му връчи папката с имената, обявени на 2 юни от двете първи сили в парламента. Ако президентският указ бъде издаден днес, още утре може да бъде свикано извънредно заседание на НС, за да бъде гласуван съставът, обяви пред журналисти председателят на парламента Росен Желязков. 

Днес тонът между Денков и Радев бе по-мек, отколкото при връчването, когато президентът призова папката с мандата да бъде върната празна, но отново липсваше ръкуване.

"Връщам проект за състав на Министерския съвет. Очакваме да издадете указ, да бъде гласуван в парламента, ако съберем мнозинство. Всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да се развива държавата в полза на хората", заяви академик Денков. 

"България има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от интересите на народа, които да работят за сигурност, за справедливост и срещу корупцията така, както очакват всички почтени български граждани, които да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската ни интеграция. Бъдете сигурни, че по най-бързия начин ще издам указ, за да внеса вашето предложение в НС, където да бъде гласувано по съвест от народните избраници", каза Радев от своя страна, с което откритата част от срещата на "Дондуков" приключи. Президентът разговаря с Денков след това и на "четири очи".

Бюджетът е много важен и е първи приоритет, заяви акад. Николай Денков пред журналисти след върнатия изпълнен мандат за съставяне на кабинет. "В максимално кратки срокове трябва да се направи нормален бюджет, без този абсурден дефицит, и той да отразява сегашната ситуация", категоричен е кандидатът за премиер на ПП-ДБ.

По думите му е важно да се направи спокоен и плавен преход във властта, а при предаването ѝ в различните министерства да бъдат обсъдени от старите и новите министри приоритетите, проблемите и затрудненията в различните сектори. 

"Това, че Мария Габриел я няма не е никакъв знак, вчера имахме многочасов и конструктивен разговор, така че не търсете интриги, където няма. Ще видим каква ще е подкрепата утре. Това, което можехме да направим по отношение на проектосъстава, така че да бъде приемлив и много експертен, надявам се, че бъде гласувано положително. Надявам се, че ще влезем в нормален работен режим с президента", добави Николай Денков. 

Той коментира, че не вижда от какво могат да бъдат недоволни хората, защото след пет поредни избора двете водещи сили се опитват да направят стабилно правителство с много компромиси и от двете страни. Обяви и че няма никакъв шанс това правителство да бъде успешно, ако не работи в много тясна координация с партиите в парламента, включително с ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, като се обсъжда какви да бъдат механизмите. 

"Този запис (от заседанието на ПП) беше разтълкуван напълно превратно от медиите. Службите трябва да служат на България. Службите в момента са избрани от един единствен човек, това е президентът Радев. Не казвам, че това е лошо. Не е вярно, че искаме да ги изземем от Радев. Искаме правителството да може да работи със службите. Същината е, че трябва да има разделение на властите", посочи той.

Снимка: Булфото

Ако днес президентът издаде указ, ще свикам заседание в утрешния ден, обяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Росен Желязков

Процедурата е позната - представя се кандидатът за министър-председател, а той представя кандидатите за министри и структурата на кабинета, разясни Желязков. По думите му кандидат-премиерът може да направи политическо обръщение и декларация или да представи приоритетите на управлението, след което има възможност за дебат и се провеждат гласуванията - за министър-председател, за структура на кабинет и за персоналния състав, уточни Желязков.

На въпрос дали е оптимист, че редовният кабинет ще бъде подкрепен в пленарната зала, председателят на Народното събрание заяви, че има заявено политическо мнозинство. Желязков изрази надежда, че бъдещото редовно правителство ще бъде по-успешно от последното такова през последните две години. 

Мисля, че от доста време чакаме редовно правителство, така че е обосновано свикването на извънредно заседание, коментира също пред журналисти в кулоарите заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Снимка: БТА

Според заявеното от Николай Денков и Мария Габриел хоризонтът на действие на това правителство ще е минимум 18 месеца, като през първите девет премиер ще е кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България", а през вторите - Габриел. 

В папката, която при връчването президентът призова да му бъде върната празна, въпреки записите от партиен форум на ПП и последвалото замразяване на преговорите, все пак фигурират следните номинирани имена:

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца;
Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца;
Асен Василев - министър на финансите;
Калин Стоянов - министър на вътрешните работи;
Тодор Тагарев - министър на отбраната;
Юлиан Попов - министър на околната среда и водите;
Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката;
Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството;
Кирил Вътев - министър на земеделието и храните;
Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката;
Кръстю Кръстев - министър на културата;
Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията;
Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа;
Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика;
Атанас Славов - министър на правосъдието;
Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията;
Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването;
Зарица Динкова - министър на туризма;
Александър Йоловски - министър на електронното управление;
Димитър Илиев - министър на младежта и спорта.

Тук може да видите повече за номинираните за министри

Успоредно с министрите, в петък ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ договориха с ДПС и конституционно мнозинство от 160 гласа. Идеята била да има разбирателство за конституционни промени. Въпреки това от Движението за права и свободи ще решат дали ще подкрепят новия кабинет, след отчитането на втория мандат пред президента Радев.

Снимка: Bulphoto

В същото време пред президентството се провежда протест, организиран от политическа партия "Левицата" "срещу грубото погазване на държавността и безпрецедентния политически цинизъм". 

Надуваеми булка и младоженец посрещнаха представителите на ПП-ДБ. На лицето на булката е залепена снимка на съпредседателя на ПП Кирил Петков, а младоженецът е изобразен с лика на Бойко Борисов. Пред президентството прозвуча и сватбеният марш, а протестиращите обясниха, че съпровождат Борисов и Петков към тяхната сватба.

Снимка: Bulphoto