Португалското предложение за решаване на спора между Република Северна Македония и България вече е детайлно разгледано в Скопие, а през седмицата продължават срещите, посветени на проекторешенията, за които македонската страна казва, че в тях са взети предвид очакванията и на Скопие, и на София, пише в. "Вечер" в статия "София на тест - ще отпусне ли спирачките през юни", цитиран от БТА. 

Вестникът припомня, че португалският външен министър Аугущу Сантуш Силва и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей представиха тези предложения първо в София, а после и в Скопие, но засега не са огласени публично детайлите по тях.

Съвместното пътуване за Рим на президентите на Република Северна Македония и България Стево Пендаровски и Румен Радев и общото честване на Деня на славянските просветители се оценява като възможност за разведряване на атмосферата в посока към постигане на решение, но все пак разговорите между тях ще бъдат неформални, тъй като те не отговарят за преговорите, посочва "Вечер".

Не може България единствена да каже "Не", казва политологът Петър Арсовски за в. "Слободен печат". Срещата на върха в ЕС през юни е ключова за европейското бъдеще на целия регион, а България или ще приеме Република Северна Македония и Албания да започнат преговори, или ще трябва да потвърди ветото за преговорната рамка, наложено през декември, но Арсовски очаква да се намери приемлив модел и за българската, и за македонската страна. "Въпросът е дали България може да си позволи да бъде единствената страна, заради която ще пропадне позитивното решение на тези теми, и то със служебно правителство. Мисля, че не", казва политологът, като уточнява, че служебното правителство е добър момент в България - така нито една партия няма да бъде пряко виновна за онова, което ще бъде изтълкувано като отстъпка.