Вашингтон въведе комендантски час, Конгресът на САЩ почти единодушно утвърди изборната победа на Джо Байдън, а Доналд Тръмп склони да напусне Белия дом. Метежът, както привържениците на Байдън наричат превземането на Конгреса от симпатизанти на Тръмп, се провали. Така обобщава събитията около щурма на Капитолия в. "Росийская газета".

"Демократите направиха всичко зависещо от тях, за да радикализират Америка. И превземането на Капитолия е и тяхно наследство, по-точно наследство от политическата им война срещу Тръмп", цитира в. "Известия" коментар на руския сенатор Алексей Пушков, предава БТА.

Индексите в САЩ и Европа отчетоха ръст въпреки безредиците във Вашингтон. Пазарът ги пренебрегна и сред основните причини е продължаващото възстановяване на икономиката на фона на коронавирусната пандемия, посочва бизнес изданието в. "Комерсант".

В други материали вестникът помества реакции на политици по света и коментари от чуждестранни медии.

"Политическото самоубийство на Тръмп" е заглавие на анализ от броя.

Снимка: БТА

Световният печат бурно обсъжда щурма на Капитолия и се опитва да схване значението на станалото, констатира в. "Взгляд".

В Китай казват, че това е възмездие заради американските двойни стандарти, а в Европа събитията бяха наречени най-тъмният ден в историята на САЩ.

Наблюдателите смятат, че Тръмп е прекалил и ще изгуби подкрепата дори на най-преданите си съмишленици, пише електронният вестник. Щурмът на Конгреса "преобърна представата за Америка", заявява авторът на друга статия от "Взгляд".

В. "Комсомолская правда" разсъждава дали Тръмп ще бъде "наказан за станалото", по-специално чрез импийчмънт. Това според изданието е "най-изтънченият вариант", тъй като "присъдата може да включва вечна забрана" Тръмп да заема федерални постове.

По този начин политическите елити в САЩ завинаги ще му препречат пътя към голямата политика и по-специално към президентската надпревара през 2024 г., пояснява всекидневникът.

В. "Новая газета" описва как може да се използва за целта 25-ата поправка към конституцията на САЩ - Тръмп да бъде признат за неспособен да изпълнява президентските задължения. Мнозина опоненти на Тръмп сериозно се тревожат, че през последните дни от мандата си той може да предприеме непредсказуеми стъпки, изтъква изданието.

Автор на в. "Свободная преса" твърди, че хора от левичарското движение "Антифа" са участвали в щурма на Конгреса и може "да са разпалвали гнева, оглавявайки стотиците хора, помитали бариерите и мачкали полицията".

Ако атаката е била операция "под чуждо знаме", вината, хвърлена върху привържениците на Тръмп, дава на Байдън и неговите покровители "възможност да прокарат още по-драконови мерки спрямо американския народ под рубриката "национална сигурност", се казва в статията.

Снимка: AP/БТА

По данни на телевизия Си Ен Ен Джо Байдън не смята да настоява Тръмп да бъде отстранен от властта предсрочно, отбелязва обаче в. "Московский комсомолец".

При все това "Вашингтон ще живее в режим на извънредна ситуация до инагурацията на Байдън", пише в заглавие в. "Независимая газета".

"Празникът на демокрацията свърши", цитира вестникът коментар на Константин Косачов, шеф на външнополитическата комисия в руския сенат.

"САЩ вече не могат да натрапват никому курс към демокрация - изгубили са всякакво право на това", твърди Косачов.

"Америка приключва с демокрацията и тръгва към диктатура", смята политологът Сергей Марков, говорил пред "Комсомолская правда".

Заплаха за демокрацията виждат в щурма на Капитолия и повечето избиратели в САЩ. Това сочат данни от анкета на интернет компанията ЮГав, публикувани от онлайн изданието "Лента".

Събитията застрашават демокрацията според 93 на сто от запитаните демократи и повечето неутрални избиратели - 55 на сто. На същото мнение са 27 процента от републиканците.

Средно 63 на сто от участниците дават на случилото се негативна оценка, 55 процента обвиняват за безредиците Доналд Тръмп, а 17 на сто - Джо Байдън.

Атаката "показа, че САЩ са дестабилизирани и не ще могат да избегнат участта, която натрапиха на чилийците, на съветския народ, на югославяните, на иракчаните, на сирийците (. . .) Бумерангът се върна", заявява "Правда".

Кървавият щурм на Капитолия наподобява едновременно опит за "цветна революция" и пролог към "черно-бяла" гражданска война. Тръмп дойде като сензация, а си отива като кошмар, заключава в заглавие агенция РОСБАЛТ.