Лагерниците, някои облечени в бойни униформи, внимателно насочват пушките си. Инструкторът им ги съветва: не мислете за мишената като за човешко същество.

Затова, когато тези момчета и момичета стрелят, те стрелят, за да убият.

Повечето са между 13 и 19-годишни, но някои са само на 8 години. Те са в създаден от една от украинските радикални националистически групи летен лагер, скрит в гора в западната част на страната, който беше посетен от Асошиейтед прес. Лагерът има две цели: да обучи децата как да защитават страната си от руснаците и техните симпатизанти и да разпространява националистическа идеология.

Снимка: AP/БТА

"Никога не насочваме оръжие срещу хора" им казва инструкторът Юри "Чорнота" Черкашин. - "Но не броим за хора сепаратистите, малките зелени човечета, окупаторите от Москва. Затова можем и трябва да се целим в тях".

Националистите са обвинявани в насилие и расизъм, но те играеха централна доброволческа роля в конфликта на Украйна с Русия - и поддържаха връзки с правителството. По-рано тази година министерството на младежта и спорта отдели 4 милиона гривни (около 150 000 долара) за финансиране на някои от десетките младежки лагери, построени от националистите. Целта, според министерството, е "национално патриотично образование".

Снимка: AP/БТА

Говорителката на министерството Наталия Вернигова каза, че парите се разпределят от комисия, която следи за "признаци на ксенофобия и дискриминация, но не прави анализ на дейността на конкретни групи".

Черкашин е ветеран от битката с проруските сепаратисти в Източна Украйна; бил е ранен в сражение и по-късно дошъл да оглави "Сокил" (или "Сокол"), младежкото крило на партия "Свобода". Важно е, казва той, да утвърдим сред младите националистическото мислене, така че да могат да се борят с Русия на Владимир Путин, както и с "предизвикателства, които могат да разрушат напълно" европейската цивилизация.

Снимка: AP/БТА

Сред тези предизвикателства са: правата на ЛГБТ, които лекторите заклеймяват като пример за упадъчния Запад.

"Трябва да сте наясно с всичко това", каза инструкторът Руслан Андрейко. - "Всички тези джендър неща, всички тези извращения на съвременните болшевики, дошли на власт в Европа и опитващи се да вкарат всички тези ЛГБТ неща като гей парадите част от образователната система".

Снимка: AP/БТА

Някои юноши дремеха по време на занятия, но други внимаваха. Очевидно, някои възприемаха.

По време на почивката тийнейджър изсвири националистически марш на китарата си. Тя беше украсена с лепенка, на която бели бомби удрят джамия и надпис: "Нашата цел е бяла Европа".

Като се изключат занятията и песните около лагерния огън, животът на няколко десетки млади хора в лагера "Свобода" беше тежък.

Снимка: AP/БТА

Лагерниците бяха събуждани посред нощ с експлозия на зашеметяваща граната. Препъвайки се, докато излизаха от палатките си, обучаващите се войници се мъчеха да държат автоматите АК-47, които в някои случаи бяха толкова големи, колкото тях. Длъжни бяха да носят по цял ден тежкото оръжие, а едно от момичета избухна в сълзи от изтощение.

Осемнайсетгодишният Михайло беше най-възрастният от лагерниците. Той каза, че обучението е необходимо:

"В нашата страна нещата във всеки момент могат да се объркат. И човек трябва да е подготвен. Затова дойдох в този лагер. За да уча как да защитавам себе си и хората, които обичам".

Превод: БТА