Или ще прекратят отношенията?

Планираната актуализация на споразумението за Митническия съюз ще изиграе значителна роля в този труден период, както стана ясно от реакции на Берлин към Анкара в последно време.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел каза, че не смята за уместно да се продължават по-нататък обсъжданията с Анкара във връзка с Митническия съюз. Тя продължи с предупрежденията и на 5 септември заяви, че ще отнесе въпроса за присъединителните преговори на Турция към Европейския съвет през октомври с искане или за замразяването или за прекратяването им.

През последните две години Турция и ЕС не успяха да се научат да водят диалог помежду си. Естествено, влошаващото се състояние на човешките права в Турция, нарастващите ограничения по отношение на основните свободи и задълбочаващата се популистка линия на фона на дълъг изборен цикъл оказаха ключово въздействие върху този период. От другата страна на медала обаче, трудно може да се каже, че ЕС показа искрени усилия да разбере какво в действителност се случва вътре в страната. И двете страни трябва да обърнат внимание на тези пропуски по открит и обективен начин.

Когато политическият и дипломатическият диалог залинее, подобряващите се икономически отношения може и временно да се окажат способни да подействат като коз за приемане на позициите на другата страна.

Не говоря за върховенството на парите над всичко. Когато подписът върху споразумението за Митническия съюз между Турция и ЕС бе поставен за първи път, имаше много скептици, които твърдяха, че това няма да донесе нищо освен загуби на двете страни. Това, което се случи обаче от постигането на сделката в средата на 90-те години на м.в., говори точно обратното.

Турция стана петия главен търговски партньор на ЕС в света, съставлявайки 4 процента от общата външна търговия на ЕС, а стойността на двустранната търговия в стоки е нараснала четири пъти от 1996 г. и възлиза сега на 140 млрд. евро с позитивен баланс за ЕС.

За Турция ЕС е най-важният търговски партньор, представлявайки над 41 процента от общата търговия на Турция със света.

Нещо повече, две трети от преките чуждестранни инвестиции в Турция понастоящем идват от ЕС. И което е по-важно: Турция направи серия ключови стъпки по пътя към демократизация, най-вече до 2010 г.

ЕС се превърна също така в главната инвестиционна дестинация за турските компании. Само през 2012 г. имаше близо 150 хиляди турски предприемачи, развиващи бизнес в ЕС, осигурявайки заетост на над 600 хиляди работници.
И двете страни, повече или по-малко, се научиха как да се справят една с друга през тези години, като изграждат по-силни икономически и търговски отношения, макар че в последно време са изправени пред трудности да постигат това.

Започването на преговорите за осъвременяване на споразумението за Митническия съюз може да създаде конструктивна платформа за постигане на това. Ако обаче се направи обратната крачка, това само ще маргинализира Турция и ще провокира допълнителна регионална нестабилност и възбудимост.

*Превод: Мина Иванова, БТА