В момента имаме само заявка за оставка от страна на Корнелия Нинова, докато не бъде утвърдена от партийния форум, направи уговорката политологът доц. Татяна Буруджиева в интервю за Dir.bg. Според нея не е коректно соцлидерката да вкарва съмнение в избирателите на БСП точно между двата тура на президентския вот. Подир дъжд качулка е разкриването на проблемните отношения между БСП и служебното правителство в този момент, смята още анализаторката, според която тези неща е трябвало да бъдат изказани навреме. По повод намерението на Нинова да води преговори за участие в правителството, Буруджиева смята, че е редно, след като подаваш оставка, да оставиш подобни решения да вземе собствената ти партия.

- Сигурни ли сме, че този път тази оставка на Корнелия Нинова ще стане факт, или ще си остане само заявка, както се случи вече веднъж?

- Оставката на г-жа Нинова ще стане факт, след като бъде приета, тъй като вече веднъж имахме такъв казус - да си подаде оставката и след това да се окаже, че не е подадена. Така че, аз лично бих коментирала оставката на г-жа Нинова, след като бъде приета от съответния форум на БСП и се окаже факт. В момента имаме само заявка за оставка - нека така да го формулирам.

- Вие очаквахте ли дори и тази заявка за оставка, или Ви изненада?

- Честно казано - не. Защото подобна заявка трябваше да бъде получена още при първите резултати, които сигнализираха за тежките електорални проблеми в БСП, но след като това не се случи на двата поредни избора, смятах, че и този път, особено след заявките на г-жа Нинова, че тях ги очакват преговори и тежка ситуация за подготовка на правителство, очаквах, че и този път няма да има оставка. Така че - в някакъв смисъл е неочаквана от гледна точка на последователността на г-жа Нинова да не подава оставка.

- А съзирате ли противоречие между заявката за оставка и заявката за участие в преговори за правителство с Кирил Петков и Асен Василев?

- Коректното за мен е поведението на другите лидери, които си подадоха оставка. Подаваш оставка - оттам нататък даваш възможност на собствената си партия да взема всякакви решения. Това не значи, че след оставките в "Демократична България" те няма да водят такива преговори, а просто значи, че когато подаваш оставка, поемаш отговорност за грешно решение или за грешки, това е смисълът на една оставка. Ако си успял, няма логика да подаваш оставка в политиката.

И след като си направил този акт, тоест, да поемаш отговорност за някакви решения, които не са довели до позитивен резултат, би трябвало оттам нататък да оставиш партията си да взима решения.

Първо, може да не ти приемат оставката. След това - може и да приемат да има ново ръководство. Тоест, решенията оттук нататък вече са на другите колективни органи в една партия, след като си си подал оставката. Трябва да изчакаш точното място, което собствената ти партийна организация ще ти отреди, за да говориш какво точно ще прави политическата партия, която си представлявал до този момент.

- Като че ли преговорите за кабинет и мнозинство ще изпреварят приемането на оставката. Да не се окаже, че Нинова ще бъде поканена за министър, а пък ще е в оставка?

- Тя може да е поканена, това не пречи да е лидер в оставка. След като партньорите, коитоще правят правителство, са преценили, примерно, че експертизата на г-жа Нинова е от изключително значение за функционирането на правителството. Защото това заяви г-н Кирил Петков - че ще търсят най-високо експертните кадри. 

- От една страна тя каза, че загубата за БСП е катастрофална, а от друга страна ще преговаря за влизане в управлението, което пък няма да е провал, ако стане.

- Г-жа Нинова винаги е поддържала тезата, че тя ще вкара БСП във властта. И в този смисъл виждам една последователност - ако я поканят, да приеме. Аз мисля, че думите и заявлението, с което беше подадена оставката, бяха показателни за това, че имаме заявка за оставка, но нямаме заявка за отказ от лидерските позиции.

- Атаката на Нинова към служебния кабинет и Инициативния комитет на президента като скрит призив към социалистите да не гласуват за него на втория тур ли е? Да броим ли това нейно изявление, че си сваля доверието от Румен Радев и че той вече не е кандидатът на БСП?

- Аз се надявам, че няма такъв подтекст в тези думи, защото все пак решението за подкрепа на президентската двойка Радев-Йотова не е взето еднолично, така че не може еднолично да се обезсили. Що се отнася до някакъв личен апел - също се надявам той да не присъства. В политиката или казваш нещата навреме, ако смяташ, че те са важни, ключови и определящи за процесите. Каквото и да се заяви в политиката, то може да донесе както плюсове, така и минуси.

Няма оправдание за това, че нещо премълчал, защото то ще донесе минуси. Всяка политическа позиция не е несъмнено само негативна или само позитивна.

Така че, постфактум, особено между двата тура, да се вкарват съмнения в избирателите, аз лично не мисля, че е коректно. И се надявам то да не присъства. Имаше време да се каже за отношенията между БСП и служебното правителство. Сега вече малко е като след дъжд качулка.

- Да, но предстои балотаж и това може ли да се отрази на президента Радев?

- Аз смятам, че мотивацията на избирателите на БСП, които са подкрепили г-н Радев, е мотивация на избирателите на БСП, а не на пристрастните към една или друга фигура в БСП. Тук става въпрос за една връзка между хора от левицата и оценка за работата на издигнатия от тях на миналите избори кандидат за президент и за вицепрезидент, така че, мисля, че това е нещо доста по-различно и като мотивация, и поведение, отколкото като текущи политически отношения.

- Искате да кажете, че социалистите трайно вече са направили своя избор, така че това няма да им повлияе?

- Да, точно така, че те вече са направили своя избор. Тук стои въобще въпросът за мотивацията на хората за втори тур - тя винаги е по-ниска. Във всички президентски избори е било така. Още рповече в тези голямата емоция на партиите мина, те имат своите резултати и най-вече - своите разочарования. Но пък мисля, че избирателите имат своя шанс да удовлетворят мотивацията, която ги е накарала да гласуват и в първия тур за кандидатите за президент. Така че, се надявам да няма голяма разлика в избирателната активност, тя и без това не беше много висока на първия тур. Надявам се, че на втория тур тя горе-долу ще бъде повторена.

Тук става въпрос и за нашата отговорност като избиратели. На мен ми прозвуча много неприотно информациите за това как нашите сънародници в чужбина почти цял ден са си загубили за това да отидат да гласуват, а ние тук в България за 10 минути от нашето ежедневие не отидохме да гласуваме като цяло. Като искаме да живеем в една демокрация и страна, която да ни удовлетворява, и политици, които да се грижат за нас, трябва и ние да се погрижим да дадем доверието и подкрепата си на онези, които, според нас, заслужават.

- Защо БСП стигна до тези срамни 10 процента?

- Защото проблемите, които бяха ясно и силно огласени още в началото на годината около сформиране на листи, битките вътре за ръководства и между различни групи в различните региони. На всичко това трябваше отдавна да му се сложи край. Подобни войни вътре в една организация никога не могат да стимулират добрия електорален резултат. На фона на това БСП не успя в последните години да покаже на обществото, че тя наистина е онази опозиция, която се грижи и гарантира постигането на резултати в социалинте политики и защита на интересите на левите хора. Защото не е речено, че трябва само да си управляващ, за да можеш да прокараш конкретни политики. Изисква се и по-различно умение и усилие, но БСП имаше добри позиции като парламентарна група в предишните парламенти - не говоря за тази година. И всъщност резултатите в тези три избора последователно надолу са и в голяма степен и оценка за това, което се случи не само вътре в партията, но и това, което се случи като позиции, политики и действия на БСП в парламента и в обществото.