Президентът Румен Радев залага на максимална сигурност с този служебен кабинет. Съмнявам се това правителство да прави много резки знаци. Сигурна съм, че ще се направи опит максимално да се поддържа ветрилото отворено и към всички разговори и действия за осигуряване на енергийната ни стабилност ще бъде включена и страната, която досега беше изключена, но не вярвам да има конкретни крайни решения.

Това заяви в интервю за Dir.bg политологът Татяна Буруджиева. Според нея за някои от назначенията освен "Продължаваме промяната",  и лидерът на БСП Корнелия Нинова също няма да е много щастлива. Буруджиева не очаква формиране на големи предизборни коалиции. Според нея десните не излизат по-силни от досега управляващата коалиция, а ръководството на БСП ще накара избирателите си да избират между Нинова и Радев. 

- Г-жо Буруджиева, какво ни подсказва съставът на новото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев? 

- Според мен показва залагане на максимална сигурност, доколкото е възможно през различните личности. Виждаме, че министър-председател е човек достатъчно познат в управлението, с висок професионален рейтинг в сферата си /бел. ред. - социалната сфера/. Самият факт, че министър-председателят е в тази сфера, би трябвало да ни подскаже, че служебното правителство ще се опита максимално да задържи най-малкото процесите в различните кризи, така че да не се влошава положението на хората. Това може да стане само с ресурса, който имат. Те не могат да привличат нов ресурс като служебно правителство. 

Що се отнася до останалата част на състава, там са хора, доминиращи в собствените си сфери. Има, разбира се, няколко важни личности, които са от екипа на самия президент - виждаме министъра на отбраната /бел.ред. - Димитър Стоянов/, министъра на външните работи /бел.ред. - Николай Милков/, един много сериозен професионалист в земеделието най-накрая като Явор Гечев, виждаме продължаване на политики, които се виждат в културата /бел.ред. - Велислав Минеков/, известни имена, като Весела Лечева. Старанието е било във всяка сфера да има човек, който, ако не е национално популярен , да е достатъчно сериозен авторитет в своята сфера.

Раззбира се, че има някои назначения, които ще предизвикат реакции. Виждаме вече реакцията на министър-председателя в оставка, който уволни заместник-министър на финансите в последния си ден, като премиер, знаейки, че това е следващият служебен министър на финансите. Това показва отношение към самия президент. 

За някои от назначенията и лидера на БСП няма да е много щастлив. 

- Приемате ли като знак това, че именно уволненият от Корнелия Нинова бивш шеф във ВМЗ Никола Стоянов поема от нея поста министър на икономиката? 

- Да знак е. Нещата не са никога неутрални. Явно е, че президентът подкрепя политика в сферата на икономиката, която не е тази, която провеждаше бившият министър на икономиката. 

- Как тълкувате решението на президента да назначи за министър на туризма представител на "Продължаваме промяната"?

- Това е знак. Той логично критикува това управление за някои негови политики и действия. Интересно е доколко "Продължаваме промяната" ще продължат да демонстрират страха си, доколко президентът ще даде едно рамо, на друг освен на тях. Те се дистанцираха от него, но определено тях ги притеснява факта, че президентът би могъл да изиграе сплотяваща роля и пренасяне на авторитети, на подкрепа на позиции, на други политически партии. Ако те продължат в този дух кампанията си, мисля, че ще свършат тази работа. Президентът с това служебно правителство показва, че ще бъде в неутрална позиция. Назначаването на този министър е по-важно защо и него не го уволниха. Самото назначение на този министър аз лично го виждам като знак на президента, че е максимално отворен да вкара хора с различни политически убеждения, с различни пристрастия в този служебен кабинет и наистина доста широка палитра и на десни, и на леви, а както виждаме - и на един човек от "Продължаваме промяната". Но както се казва, туризмът е един много интересен отрасъл. Там един министър трябва да работи за репутацията на България по-скоро, тоест за по-широкия контекст на един туризъм, и на уреждане на максималните условия с контрол и параметри на туризма в България. Самият туризъм в голяма степен зависи от инициативата, начина и действията на конкретните лица в него. Това е по-специфично министерство. Малко като Министерството на спорта. Не изисква министърът да е фигура и рязко да се намесва в процесите.

- Ще завие ли служебният кабинет на изток? 

- Съмнявам се да се правят много резки знаци. Сигурна съм, че ще се направи опит максимално да се поддържа ветрилото отворено и към всички разговори и действия за осигуряване на енергийната ни стабилност. Ще бъде включена и страната, която досега беше изключена, но не вярвам да има конкретни решения крайни. И не бива да забравяме, че в България непрекъснато си говорим, че българите са с най-ниския стандарт на живот в Европа. Защо други европейски страни могат да си позволяват да си осигуряват газ от "Газпром", а ние да не можем? Не виждам защо трябва да заемаме толкова крайни позиции, които се плащат от самите хора. Тези крайни позиции вероятно са много важни, за да се снемат комплексите в част от българите, които смятат, че трябва да доказват някому дали са верни или неверни. Но смятам, че модерният свят е по-прагматичен и ние трябва да сме достатъчно прагматични и да си гледаме собствените интереси, вместо да се чудим как да се правим на по-правомерни от папата. 

- Макар и неофициално, предизборната кампания започна. Какви са сигналите от Бузлуджа, от срещата на Мустафа Карадайъ с Реджеп Ердоган в Турция? Виждате ли възможности за нови коалиции?

- Всякакви са възможните коалиции, като гледаме каква коалиция ни управляваше, но смятам, че няма да се стигне до някакви сериозни предизборни коалиции. Партиите, които сега са в парламента, особено имащи по-добър резултат, ми се струва, че няма да тръгнат към предизборно коалиране. Може да се получи коалиране на по-малки субекти, но ще видим дали това ще бъде основното в кампанията. Мисля си, че "Продължаваме промяната" няма да прави предизборна коалиция, за ГЕРБ отдавна е ясно, че няма да правят такава, ДПС също. Можем да видим някакви по-малки предизборни. Но смятам, че "Възраждане" върви самостоятелно, като субект. Вероятно и партията на Стефан Янев ще иска да се докаже като самостоятелен субект, без да влиза в коалиция. При "Продължаваме промяната" не съм много наясно какво става с тяхната регистрация, така че вероятно пак ще продължат да вървят в коалиция. Не бива да забравяме, че и те са коалиция от партии, така че ще имаме предизборни коалиции, но те ще са тези, които сме видели. 

- Какъв парламент ни очаква, ще влезе ли ИТН в него, няма ли отново да е много трудно създаването на правителство? 

- Струва ми се, че е рано да говорим дали ИТН ще изпадне или не. Така, както тръгва кампанията на "Продължаваме промяната", има шанс да мотивира хора да подкрепят други партии, не само да мотивира собствена подкрепа. Що се отнася до това как ще е парламентът, зависи от избирателната активност. Ако тя е ниска, като на последните избори, ще има шарен парламент, който имахме и досега. Ако е в рамките на нормалното - 50 или петдесет и няколко процента, по-вероятно е да имаме по-малко субекти в този парламент, който ни очаква. Винаги ще е трудно, и с по-малко, и с повече субекти, заради много тежката ситуация, в която се намира България не само поради геополитически фактори, но поради некадърността на досегашното управление. Първо няма достатъчно голяма партия, която да заеме мнозинство и да поеме самостоятелно отговорността. Всякаква коалиция ще потърси вариант да се опита да се справи с резултатите от управлението на кризите, които тепърва ще виждаме. Но и с максимална дистанцираност, така да се каже, в блатото, което сме се наврели. Никоя партия не е достатъчно силна в момента и не се очертава да стане толкова силна, че героично да поеме отговорността да избута талигата от калта. 

- Как участието на БСП в Четворната коалиция ще повлияе на изборния им резултат? 

- Върху изборния резултат на БСП ще повлияе позицията в листите и хората, което ще вземе решение ръководството на БСП. Те са хората, които рязко се обръщат срещу президента. Ако приемем, че те смятат тази позиция за ефективна, значи трябва да приемем, че те искат да накарат своите избиратели да направят избор между президента и Нинова. Ще видим какъв ще е резултатът. 

- По-силни или по-слаби излизат десните от досега управляващата коалиция? 

- Аз смятам, че те не могат да излязат по-силни от тази коалиция, в която досега бяха. Десните избиратели са най-пристрастени към това да видят резултат от протестите. И този резултат те не го видяха през своето управление. Това е малко повторение на историята, когато те участваха пак в управлението и Христо Иванов лансира реформи в съдебната система. Имаме Гешев за главен прокурор и аз не знам за това раздвоение на съзнанието, до кога това ще продължава. Все пак се опитват да работят върху това раздвоение на съзнанието. От една страна само ние сме праведници, от друга страна всеки, който дойде при нас, му се измиват греховете. Но това не може да преодолее ценностното разделение на самите избиратели, които неслучайно са десни. В момента те останаха като най-стройните избиратели. Досега бяха и тези на БСП с това качество. Тези раздвоения при десния избирател аз не мога да прогнозирам как ще продължат и какво ще надделее по време на предизборната кампания.