Във време на пандемия разговаряме с д-р Димитър Ковачев, лекар по дентална медицина, за това има ли рискове в денталните процедури и кабинети, за хигиената, както и за вредите от конвенционалното тютюнопушене върху устната кухина; за отражението на продуктите с нагряване, при които няма изгаряне на тютюна, в сравнение с цигарите.

- Д-р Ковачев, вие, денталните лекари, сте на първа линия. Кажете опасно ли е да се ходи на стоматолог днес - както за него, така и за пациента?

- Като рискова група сме по-близо до пациента дори и от медиците, защото сме на 10 см разстояние от устата. Смея да се похваля с отговорни пациенти, защото всеки един от тях, който усеща, че има някакъв симптом на настинка или някакво неразположение, споделя предварително по телефона. С наложените хигиенно-санитарни мерки в кабинетите смятам, че възможността за заразяване с каквото и да било, не само с коронавирус, е сведена до минимум. По-скоро моментът е психологически. Съществува уплах, насаден в човешкото съзнание, че има опасност от заразяване в стоматологичен кабинет. Вероятността за това е както навсякъде другаде.

- Попадал съм на различни теории за връзката между тютюнопушене и пандемия от коронавирус. Според някои, пушачите са изложени на по-висок риск от усложнения, но според други такава зависимост не може да се докаже и по-скоро не е значима.

- Не мога да изкажа 100% компетентно мнение, не съм специалист. Но категорично тютюнопушенето влияе негативно върху здравето на устната кухина, особено употребата на т.нар. конвенционални цигари. Със сигурност тютюнопушенето по време на пандемията се е увеличило, най-малко заради фактора "стрес". Имам достоверни източници, които споделят, че продажбите на цигари са нараснали във времето на пандемия. Това е нормално в стресовата ситуация - хората да пушат повече.

Във връзка с пандемичната обстановка и оралната патология мога да кажа, че, без да е 100% потвърдено, коронавирусът причинява автоматозни образувания по небцовата лигавица. Това бихме могли да наблюдаваме като придружаващ симптом при пациент с COVID-19. Иначе повечето симптоми са от общ характер - общо неразположение, висока температура, кашлица, хрема, белодробни промени.

- Съвременните тенденции са за намиране на алтернативи на конвенционалното тютюнопушене, нали?

- Да, това, което се предлага, са системите за нагряване на тютюн, като бонусът при тях е, че твърдата прахова частица във вдишвания аерозол е сведена до минимум и термичното увреждане на лигавицата, вследствие на процеса на горене, при системите за нагряване на тютюн, липсва. При тези устройства температурата е между 300-350 градуса, при каквато няма процес на горене за разлика от конвенционалната цигара, където на върха на пламъка температурата е 780-850 градуса. Съответно термичното увреждане на лигавицата при конвенционалната цигара е в пъти по-голямо. От наблюдението на 3-4 мои пациенти мога да кажа, че има подобрение по отношение на три ключови фактора: плакообразуване, овлажненост на лигавицата и парадонтален статус (дали има заболяване или не на венците). По отношение на кашлицата ситуацията също е категорично по-добра.

Както е известно, Американската агенция по храни и лекарства (Food and Drug Administration, FDA, USFDA) издаде разрешение за системата за нагряване на тютюн, имам предвид системата на "Филип Морис Интернешънъл" - "Айкос" (IQOS), да се предлага в категорията тютюневи изделия с модифициран риск, т.е. има роля за опазването и подобряването на общественото здраве, тъй като тези вещества, които се образуват при нагряването на тютюна при системата вредят далеч по-малко, отколкото при дима в конвенционалните цигари.

- Някои се оплакват, че след употреба на системи за нагряване на тютюн започва кървене на венците. Имат ли основание подобни твърдения?

- В някои потребители на системи за нагряване на тютюн остава впечатлението, че при употреба на такива устройства започва кървене от венците. Но вменяването на вина, че кървенето на венците започва с употреба на система за нагряване на тютюн е много относителен фактор. Не може категорично да се каже, че такива системи причиняват кървенето. Ако има кървене, то е следствие от процес, продължаващ от дълго време. Ако има кървене, то може да бъде следствие от парадонтален проблем, наличие на кардиологични проблеми, захарен диабет. Оперирал съм пациенти, непушачи, които приемат лекарства, причиняващи спонтанно кървене. Събуждат се сутрин и възглавницата им е цялата в кръв, идват и питат какво да направят. Това са хора със стентове, сменени клапи, хора, прекарали инсулти. При такива случаи е задължителна консултацията с личния лекар и стоматолог, за да се разбере проблема.

- Да ви върна към началото на разговора. Кажете какви хигиенно-санитарни мерки сте въвели д-р Ковачев във вашия дентален кабинет?

- Това, което направих в своя кабинет, е че заместих стандартните калцуни с полиетиленови. Това е една машина, в която стъпваш, четири вентилатора нагряват полиетиленовата формула и ти "обръщат" обувката на крака - това от чисто санитарна гледна точка - по-малко боклуци влизат в кабинета. Приканвам всеки един пациент да си измива ръцете със сапун и дезинфектант в банята преди да влезе в лечебната част на кабинета. Така смятам, че до 85-90% каквото има да влиза отвън се стопира. След всеки пациент отделяме времеви прозорец за проветрение. И този времеви прозорец уплътних с УВЦ лампа, 18 вата, която озонира в рамките на около половин час помещение от 30 кв. метра. Както и повърхностите в диаметър 1.5-2 метра. Неудобното от чисто практическа гледна точка, е, че след всяка експозиция с УВЦ трябва да се проветрява, защото озонът в големи количества действа негативно.

Д-р Димитър Ковачев придобива квалификация в Медицински университет - гр. Пловдив. Стартира практиката си през май 2012 г. Има професионален опит в спешен хирургичен кабинет. Тясно професионалните му интереси са с приоритет в терапевтичната и в естетичната дентална медицина. Д-р Ковачев е избран за член на Контролната комисия към Районната комисия на Българския зъболекарски съюз - Пловдив. През 2015 г. печели и конкурс за лектор. Номиниран за "Дентален мениджър на годината" през 2017 г.