В центъра на германския град Ханау, провинция Хесен, се издига паметник на братя Грим - легендарните разказвачи на приказки, който впечатлява посетителя, идващ за пръв път в градчето с население около 100 хиляди жители.

Тези дни паметникът е отрупан с цветя и снимки на девет души, които бяха застреляни в Ханау на 19 февруари т.г. от германския екстремист Тобиас П. при нападение в два бара за наргилета. По-късно нападателят се самоуби, като преди това застреля и майка си.

Жертвите са от различни националности: единият е българин - Калоян Велков, четирима са турски граждани, останалите са от Румъния, Босна и Херцеговина и Афганистан. Общото между тях е, че са от изселническо потекло, като двама са и германски граждани, според местните власти.

По всяко време на деня край паметника на братя Грим могат да бъдат видени хора, които оставят свежи цветя, други се прекръстват и запалват свещ, трети просто свеждат глава и мълчат.

Много цветя и снимки на жертвите са поставени и пред двете заведения, където е било извършено нападението.

"Това нападение беше атака срещу всички нас. Всички бяхме потресени от това терористично престъпление и жестоко насилствен акт. Нашата болка и гняв се преплитат с нашата скръб", посочи германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в реч на възпоменателна церемония в града, която се състоя миналата седмица.

В церемонията участва и канцлерът на Германия Ангела Меркел, както и премиерът на провинция Хесен, външният министър на Босна и Херцеговина Бисера Туркович, кметът на Ханау и други официални лица, които се поклониха пред паметта на жертвите.

Цветя и запалени свещи в памет на убитите при нападение на екстремист в германския град Ханау, 4 март

Снимка: AP/БТА

"Расизмът и омразата са отрова и тя съществува в нашето общество, вече е станала причина за твърде много престъпления", заяви преди Меркел пред журналисти.

Церемонията, в която участваха около 650 души, бе предавана на живо от централния площад в Ханау. В нея бяха включени и близки на жертвите.

С група от турската журналистическа асоциация "Глобален медиен съвет", ръководена от Мехмет Али Дим, в която членуват и журналисти, акредитирани в Турция от чуждестранни медии, посетихме Ханау, специално за да участваме в тази проява в памет на жертвите.

Въпреки изминалите две седмици от нападението, жителите на града все още не могат да се отърсят от преживения ужас - някои са изненадани и стъписани, други смятат, че расистките прояви в Германия са нараснали и вече са сериозна заплаха за всички чужденци, трети се страхуват за бъдещето - своето и на децата си...

Това, че четири от жертвите са турци, се приема с изключителна тревога и страх от представителите на местната турска общност, които смятат, че те са главно на прицел.

"Определено се срещат появи на враждебност срещу мюсюлманите. Много от хората, които са с мургав тен или носят забрадки, стават прицел и жертва на ксенофобия и нетърпимост. Всички те са в правото си да искат да бъдат защитавани от държавата", отбеляза германският президент.

В Ханау живеят около 20 хиляди турци, при население от около 100 хиляди души. Има първо, второ, трето, та дори и четвърто поколение на някогашните гастарбайтери, разказа Саит Йозджан, известен бизнесмен. Издаваме вестник на турски език - "Бирлик", а турските деца изучават турски език извън редовната учебна програма, но под ръководството на квалифицирани преподаватели.

По думите му през последните години враждебността на местните хора към турците в града е силно нараснала, за разлика от преди.

"Аз съм роден в Ханау, имам четири деца", отбеляза пенсионерът Кемал Кочак. "Живеехме много спокойно. Но през последните години се увеличи враждебността, особено срещу нас, мюсюлманите. Съседи германци, с които си общувахме приятелски, сега се отнасят враждебно към нас, много от тях престанаха да разговарят с нас. Много е лошо положението", посочи той.

"Смятаме, че атаката е била насочена срещу мюсюлманите. Другите жертви - жалко е, че са все млади хора, с бъдеще, бяха убити случайно, просто защото са се намирали там. От убитите турски младежи, единият беше приятел на моя син. Много ми е мъчно, всички скърбим. Но много повече се страхуваме. Сутрин рано вече престанах да ходя за молитва в джамията. Малките деца ги прибираме от училище, не ги оставяме сами", каза Кемал Кочак.

Не са малко хората, които смятат нападението в Ханау за поръчково и че зад него стоят други сили, които властите умишлено не разкриват.

Сред тези, които споделят това мнение, е 42-годишната туркиня Себиле Динч, която също е родена в Ханау. Тя смята, че за да спре този кошмар, трябва да бъдат взети възпиращи мерки от страна на правителството.

"Питаме се защо е толкова лесно в Германия да си купиш оръжие, защо е толкова лесно да влезеш в един бар и да стреляш напосоки, къде е полицията, къде са органите. Не вярвам на тезата на властите, че нападателят е психопат и че е действал самостоятелно, други са режисьорите зад него", каза Себиле Динч.

Познат на убития Калоян Велков, който работел във фабриката на Сименс в града, пожела да остане анонимен, тъй като се страхува от отмъщение от сподвижници на нападателя Тобиас П.

"Мисля, че омразата и ксенофобията на германците е насочена към чужденците, като нас, които идват от новите европейски държави. Жалко за Калоян, имаше големи мечти, искаше непременно да се задържи тук, да печели добре", каза той. "Тук се чувстваме чужди, изолирани. Мисля, че германците в болшинството си са организирани срещу чужденците, не ни искат, не се чувствам комфортно тук, но нямам друг избор. Страхувам се, че Тобиас П. има сподвижници и те може да се опитат да отмъстят за техния човек", каза познатият на Калоян Велков.

Жителите на град Ханау настояват правителството на Ангела Меркел да предприеме незабавно по-строги мерки срещу нарасналите расистки прояви в Германия.

Турският посланик в Германия Али Кемал Айдън изрази тревога от увеличаването на ксенофобските и расистките прояви срещу турски граждани в Германия.

През изминалите 30 години 40 турски граждани са станали жертви на ксенофобски атаки, посочи посланикът. По думите му много тревожен симптом е и това, че атаките през последните години са насочени и срещу други чужденци, включително от други европейски държави, и броят им нараства.

"След последната атака в Ханау, при която бяха убити девет чужденци, германските власти започнаха да предприемат по-сериозни мерки. Канцлерът Ангела Меркел свика заседание със Съвета на изселническите общности. Очакваме, че ще сподели с нас решенията и мерките, които смятат да предприемат. Според нас много важен момент е и назначаването в правителството на отговорен представител по въпросите на ксенофобските и расистките прояви", каза турският дипломат специално за БТА.

Използвах случая, за да помоля Н. Пр. посланик Кемал Али Айдън да коментира срещата, която се проведе на 2 март т.г. в Анкара между българския премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Това беше много отговорна среща, понеже разговорът се проведе в изключително важен момент и беше посветен на най-важния към момента въпрос - мигрантската криза, която е свързана с критичната ситуация в Идлиб. Идването на българския премиер в такъв момент в Анкара преценявам като много положителна стъпка, както за конкретния момент, така и за развитието на турско-българските отношения и в бъдеще", каза посланикът.

Той посочи, че демонстрираното разбирателство и близост между президента Ердоган и Бойко Борисов не са случайни, а са напълно в духа на развитието на турско-българските отношения и са гаранция за още по-голям напредък.

Турция и България са близки съседи и съюзници в НАТО. Това е стабилната основа, върху която се развиват турско-българските отношения. Преди срещата в Анкара турският външен министър Мевлют Чавушоглу посети София, проведе серия от изключително полезни разговори. Последва срещата в Анкара. Смятам, че обсъдените между президента Ердоган и премиера Борисов въпроси касаят и Европа и нейните лидери в този изключително важен момент, и вероятно ще имат развитие, каза още турският посланик.