Военната офанзива на Турция в Северна Сирия допълнително увреди отношенията ѝ с НАТО. И то дотолкова, че вече дори се чуват гласове за изключването на страната от Алианса. В Германия те са сякаш особено силни: политици от опозиционната Левица и от управляващата Социалдемократическа партия съвсем открито поставят под въпрос членството на Турция в НАТО. А актуално изследване показа, че това мнение споделят и широки части от германското население: 58% от запитаните се обявяват за изключването на Турция от НАТО заради офанзивата в Северна Сирия. Едва 18 на сто са против.

Конфликтът

За Анкара военната операция в Сирия беше голям успех. Тя пресече пътя към създаването на кюрдска държава, а с помощта на руската военна полиция кюрдските отряди бяха изтласкани от турско-сирийската граница. В същото време обаче офанзивата е обект на сериозни критики от страна на повечето партньори в НАТО, според които тази операция не само подсили "Ислямска държава" и позволи на нейни бойци да избягат от плен, но и подпомогна най-големия конкурент на НАТО - Русия. Сега Москва е още по-близо до целта си да превърне Сирия в своя "васална" държава.

Предисторията

Но напрежението не е от вчера: през последните месеци отношенията между Анкара и НАТО се обтягаха все повече. Най-вече конфликтът около закупената от Турция руска ракетна система S-400 показа колко ниско равнище е достигнало доверието между турското правителство и партньорите му в НАТО. А американците бяха толкова гневни, че дори поставиха ултиматум на Анкара и я заплашиха със санкции. Закани от Вашингтон се чуха и в деня, когато Турция започна офанзивата си в Северна Сирия: американският президент Доналд Тръмп заплаши своя колега Реджеп Ердоган, че ще "унищожи турската икономика".

Паралелно с това в НАТО растат опасенията, че твърде близките отношения на Анкара с Москва допълнително ускоряват отдалечаването на Турция от западните ѝ партньори. Експерти са убедени, че с политиката си спрямо Турция руският президент Путин преследва една цел: разцепление в НАТО.

Ердоган и Путин се срещнаха наскоро в Сочи

Снимка: БТА

Скоро без Турция?

От правна гледна точка сценарият с изключването на Турция от НАТО е малко вероятен. Дори почти невъзможен. Защото договорите не предвиждат изключването на държава-членка. Освен това Турция е твърде важна за НАТО, тъй като играе ролята на мост между Изтока и Запада. Да не говорим, че Анкара разполага с втората по големина армия в НАТО, от което следва, че евентуалното ѝ изключване сериозно би ограничило военния капацитет на Алианса.

Вън от НАТО по собствено желание?

Този сценарий също е малко вероятен. Защото Турция е зависима от НАТО. Членството в Алианса ѝ дава възможност за партньорство с най-могъщите държави в света. И най-вече - дава ѝ закрила. Този аспект е особено важен, като се има предвид колко изолирана е Турция във външнополитически план. Реакциите след офанзивата в Сирия го илюстрираха особено добре: цялата международна общност, в това число арабски и мюсюлмански държави, се обявиха против операцията. В един такъв момент е немислимо да се откажеш от закрилата на най-могъщата военна организация на планетата.