По време на кампанията за излизането на Великобритания от Европейския съюз редица известни публични личности се изстъпиха с красиви обещания, че Брекзит ще окаже приказно въздействие върху Острова. За възможните отрицателни последици никой не говореше, включително и най-изявеният привърженик на Брекзит - сегашният британски премиер.

Високата цена на Брекзит

Така повечето участници в референдума гласуваха за стъпката, с която Великобритания "си връща контрола" над собствените граници. Сега обаче и англичаните (а не само северноирландците, както беше доскоро) на гърба си усетиха, че излизането от ЕС си има цена: бензиностанциите останаха без гориво, лавиците в супермаркетите опустяха.

Защо се получи така? Най-вече поради напускането на шофьорите-чужденци, които след Брекзит си тръгнаха от Великобритания - къде доброволно, къде по принуда. Така че сега правителството иска дори да мобилизира войници, които да карат цистерните и камионите. Това вече намирисва на извънредно положение и за пореден път доказва, че има огромна разлика дали си член на общия пазар или не си.

Тъкмо по тази причина тогавашната министър-председателка Тереза Мей през цялото време на преговорите беше благосклонна към идеята Обединеното кралство и занапред да остане вътре в големия общ пазар. Но, както е известно, се провали заради съпротивата на привържениците на Брекзит: Тереза Мей просто стана тяхна жертва.

Сметката плащат гражданите

Сега обаче сметката плащат гражданите. Както онези, които повярваха на брекзитската пропаганда, така и хората, които гласуваха против напускането на ЕС.

Днес тези две групи са обединени в едно: и едните, и другите чакат на опашки за няколко литра бензин и час по час проверяват празните рафтове в магазините.

Текстът е публикуван ТУК