Парламентът обсъжда днес внесения от БСП вот на недоверие към правителството заради политиката му в сектор "Околна среда и води", за които левицата има предварителна подкрепа само от ДПС.

Засега е ясно, че освен от социалистите, вотът ще бъде подкрепен и от ДПС. Така чисто математически той поне засега изглежда, че няма да бъде успешен. По правилник гласуването му е не по-малко от 24 часа след края на разискванията. Най-вероятно то ще бъде в сряда.

Депутатите решиха дебатите по вота да бъдат излъчвани пряко по БНТ 2 и БНР. В пленарна зала са вицепремиерът Марияна Николова, министърът на околната среда и водите Емил Димитров, министрите Теменужка Петкова, Десислава Танева, Кирил Ананиев, Николина Ангелкова.

"Рисковете не са в природата, не са в преносната мрежа, правителството на Борисов вече е риск за България", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова. От парламентарната трибуна тя представи мотивите за внесения вот на недоверие.

По думите й правителството досега е било вредно, но вече е потенциално опасно. "Оставането му на власт гарантира нови кризи, затова всяка промяна към по-добро минава първо през неговата оставка", каза Нинова.

"Искането за гласуване на вот на недоверие на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е предизвикано от провала в областта на опазването околната среда и водите. Този провал застрашава пряко живота и здравето на българските граждани", посочи лидерът на БСП. "Водната криза в Перник, а вече и в други градове и села, нерегламентираните тонове внесени в България отпадъци, както и опасните стойности на замърсения въздух са пряка последица от безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството "Борисов 3", отбеляза тя. По думите й кризата не е природно бедствие, тя е управленско бедствие.

Нинова коментира, че има нормативен и институционален хаос, създаден от правителството. Тя отбеляза, че има над 30 нормативни документа в областта на околната среда и водите и над 11 институции трябва да упражняват политиката в тази сфера.

Снимка: БТА

За отговор от страна на управляващите думата взе депутатът от ГЕРБ Георги Марков. От нея той се зарече да не допуска "пир по време на чума".

"Как не ви дойде на ум, че има бедствие в Перник и да кажете: Ние обявяваме война на бедствието, а не на правителството. Няма давност, може да поискате вот на недоверие и по-късно. Вие искате пир по време на чума. И сега чуйте по-скоро избирателите да чуят към какво ни тласкате. Не да ходи премиерът на България в Перник и да решава кризата, а да се върти конституционна ролетка и да припка с папката при президента. Напред, назад, не знам как ще постъпи. След това г-жа Нинова да припка при президента. Накрая разбира се, ще се намери трета политическа сила, която няма как една годиа преди изборите да не се направи на национално отговорна", започна той в типичния си емоционален стил.

Марков призова социалистите да направят вътрешен анализ на проблемите в партията си и ги обвини в пиар ход за предстоящите избори на лидер през месец май: "Не подхождате отговорно, ГЕРБ прави грешки и вие никога не се явявате като тяхна алтернатива. Иванчо да попиташ на улицата, Иванчо, кой е спасителят, бе, Иванчо, той ще каже, как кой е, няма лъжа, няма измама, ГЕРБ е спасителят, други спасители няма"

Георги Марков обясни и защо според него назначаване на служебно правителство при евентуално успешен вот на недоверие ще затрудни работата по най-важните проблеми към момента.

"Да си дойдем на думата, за която вие искате. Служебно правителство, това предлагате. Това е върхът на национална безотоговорност. Да чака Перник служебни министри да си сменят секретарките, след това пиарките, да си намерят кабинетите, да си сложат портретите, да се запознаят защо е кризата, а след това да я решават. Това е пир по време на чума и ние няма да го допуснем. Искате да оставите България без парламент. Да няма, ако се наложи кой да промени бюджета. Да няма кой да пипне закона за водите. Искате президента да решава водната криза, който горкия, затова не е виновен", посочи още Марков.

Снимка: БТА

"Днес сме свидетели на политически феномен в българската политика - имаме сиамски близнаци между ГЕРБ и БСП в лицето на премиера Бойко Борисов и кмета на Перниk Станислав Владимиров, който е от левицата. Случи се нещо феноменално в българския политически живот - сиамски близнаци. Премиерът на България управлява успешно и един млад кмет от БСП на Перник, който също управлява отговорно", обяви бившият конституционен съдия и обвини левицата, че не подхожда отговорно. "ГЕРБ прави грешки, но вие не се явявате като негова алтернатива", заключи Марков. Той декларира, че управляващите няма да допуснат рестарт на промяната, защото, по думите му, не сме късопаметни.

Връщайки се към началото на прехода, Георги Марков обяви, че именно социалистическата партия е създала паралелната държава, понятие като плаващо мнозинство, преструктуриране на парламент. Няма да ви позволим рестарт до дупка, не ставате да управлявате България, Борисов ще спечели пети мандат догодина, завърши депутатът.

След като обяснихте прехода, да се върнем към темата на вота - кризата в Перник и защо се стигна дотук, върна дебата Драгомир Стойнев. И обясни, че се е стигнало дотук заради мълчанието на управляващите.

Снимка: БТА

Мълчахте и не казахте на хората истината, можеха да се вземат превантивни мерки, подчерта той. Стойнев припомни, че от левицата са задавали неведнъж въпроси от парламентарната трибуна. Вие лъгахте гражданите, искахте да се окопаете във властта, вината за тази криза е ваша, категоричен е депутатът. Защото, по думите му, язовир "Студена" е пример за безхаберието, за начина, по който тази държава се управлява.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ да продължи дебатите с нова критична реч към управлението.

"Провалът на правителството на ГЕРБ в областта на околната среда и водите и не само е факт. Това е резултат от 10-годишно некадърно управление. Верни на инстинкта си за самосъхранение, ГЕРБ набързо извършиха някои промени, за да се опитат да потушат напрежението. Така няма да се решат проблемите, а напротив - ще се задълбочават. Държавата е в колапс. Налице са доказателства за тежка некомпетентност и политическо късогледство", заяви Мустафа Карадайъ.

Той подчерта, че партията му подкрепя вота на недоверие не защото е в опозиция, а "защото сме убедени във вредата, която нанася управлението на обществото, на живота и здравето на хората".

Според председателя на ДПС след днешния дебат са важни политическите и управленски поуки.

"Важен е политическият ефект от комплексното действие на този демократичен инструмент. Аргументите, които ние имаме, са достатъчно сериозни за всички, за които интересите на държавата и на хората стоят над интересите на управляващите, за които властта е самоцел. Няма нищо по-естествено от това да се подкрепи правото на живот на всеки човек. Живот в една чиста, здравословна среда. Околната среда има тясна връзка с човешкото здраве и благосъстояние. Чиста среда, с чиста вода и чист въздух осигуряват здравословни условия на живот", каза още Карадайъ.

Той посочи, че ДПС са адекватни на изискванията за времето и със своята програма ще бъдат активни в привеждането в действие на зеления пакт на ЕС заедно с всички отговорни политически партии.

От ГЕРБ втори отговор на атаките даде депутатът Младен Шишков. Той оповерга някой от твъденията на Корнелия Нинова, като заяви, че благодарение на направените инвестиции, загубите на вода са намалели от 60 на 56,4%. За пример Шишков даде общините Габрово и Раковски.

Депутатът определи като "неверни, хвърлени във въздуха" твърденията за риск от воден режим в Търговище, Сливен, Ботевград.

"Подценявате хората. Но фалшивите новини винаги се връщат като бумеранг", коментира Младен Шишков.

Той отбеляза, че наблюдаваният от Брюксел период във връзка с качеството на въздуха е от 2007 до 2014 г., в рамките на който БСП са били на власт два пъти.

Снимка: БТА

От "Атака" пък обявиха, че ще определят своето отношение към вота на недоверие едва при гласуването. Преди това народният представител Павел Шопов призова социалистите да отговорят на въпросите на "Атака" за санкциите срещу Русия, за признаване на геноцида по време на турското робство, за пенсиите и други.

Въпросите, които са формулирани от "Атака" към левицата, са адресирани от трибуната лично до лидера Корнелия Нинова и са свързани с увеличението на пенсиите и заплатите, прекратяването на концесиите за добив на злато, строителството на АЕЦ "Белене", закриването на чуждите военни бази, свалянето на санкциите срещу Русия и признаването на геноцида над българския народ по време на турското робство.

Павел Шопов посочи, че преди вота от БСП са дърпали депутатите на "Атака" в зала "Запад" с думите "качете се при нас да поговорим", а в същото време са нехаели като опозиция, че е нарушен балансът в Народното събрание от страна на ГЕРБ. Шопов визира "изгонването на Волен Сидеров от парламента", нарушеното представителство в парламентарните комисии.

"За такива разговори, за нашите важни шест гласа, г-жо Нинова си има ред. Отправете искане, имаме централа, нашето централно ръководство. Вие искате сепаративно да разговаряте с всеки един от нас", каза той.

Павел Шопов посочи, че е "измислено" да има вот на недоверие. Според него основните причини са вътрешнопартийни за БСП. "Предстои избор на председател. Целта е и свалянето на правителството, може би последен опит да има предсрочни парламентарни избори. Винаги, когато опозицията мисли за вот на недоверие, тя мисли първо дали да има вот на недоверие и по какъв повод", констатира депутатът.

По думите на Шопов поводът са съществуващите проблеми с кризата с водата за Перник и с боклуците. Според него, обаче свалянето на правителството ще отложи решаването на тези проблеми. "Когато има една такава ситуация на третата година от това управление - се задават въпроси между тези, които биха били бъдещите партньори на това управление", отбеляза Шопов. Той попита БСП, дали ще бъде спряна и дали ще участва във властта "антибългарската", "протурска", "националистическа партия ДПС". Заради квалификациите Шопов получи забележка от председателя на Народното събрание - Цвета Караянчева.