За първи път официален доклад на Федералната криминална служба (ФКС) на Германия анализира и т.нар. кланова престъпност. Проблемът всъщност не е нов - отдавна се знае, че на територията на Германия има големи фамилни кланове, които се занимават с престъпна дейност. Но в последния доклад на службата, представен тази седмица в Берлин, за първи път се посочва, че този вид организирана престъпност "все повече попада във фокуса на разследващите органи".

Това не е изненадващо: в медиите напоследък все по-често се появяват информации за организирана престъпна дейност, зад която стоят големи фамилии с различна националност. В доклада на Федералната криминална служба за организираната престъпност се казва, че през 2018 година тези кланове са натрупали 28 милиона евро от криминална дейност. Основно става дума за контрабанда и търговия на наркотици и взломни кражби, става ясно от документа.

Борбата срещу клановата престъпност междувременно се е превърнала в приоритет за разследващите органи и политиката: "В нашата страна няма място за криминални паралелни общности", обяви вътрешният министър Хорст Зеехофер при представянето на доклада.

Налагат свои собствени правила

Критици смятат, че властите твърди късно са забелязали и осъзнали важността на проблема. Някои дори твърдят, че те са игнорирали напълно наличието на криминални фамилни структури в Германия.

Тези кланове провокират правовия ред по всевъзможен начин: те не зачитат държавата и нейните представители, смущават обществения ред, присвояват си правото да налагат свои собствени правила и обявяват цели региони за своя неприкосновена територия, посочи президентът на Федералната криминална служба Холгер Мюнх. Подобно на вътрешния министър, той също говори за съществуването на "паралелни общности".

Влиянието на арабските кланове в средите на организираната престъпност междувременно е нараснало дотолкова, че за първи път в доклада на Федералната криминална служба на тях е посветена отделна глава, посочва "Берлинер цайтунг". По националност чуждите престъпни кланове се подреждат така: най-голям е делът на ливанските кланове (24,4%), следвани от турските, албанските, сръбските, сирийските, унгарските и македонските престъпни групи.

Най-често арабските и турските кланове се замесват в престъпления с наркотици или извършват посегателства срещу личната собственост. По данни на Федералната криминална служба, клановете, чиито следи водят към чужбина, напр. към Турция или Ливан, през 2018 г. са успели да натрупат 16 милиона евро от нелегална дейност. Държавата е успяла да си върне повече от 2/3 от тези пари - например чрез конфискуването на недвижима собственост.

"Руската мафия"

По броя на заведените следствия срещу престъпни групировки руската мафия отстъпва само на арабско-турските кланове. Понятието "руска мафия" всъщност е неофициално, то се ползва предимно от журналистите. В доклада на криминалните служби за 2018 година се говори за "руско-евразийска организирана престъпност".

На организираните престъпни групировки, създадени в Германия от преселници от бившия СССР, в това и число и от чеченци, е посветена отделна глава в годишния отчет на Федералната криминална служба. От тази група най-голям е делът на бандите, зад които стоят руски граждани, следвани от тези на арменци, грузинци, литовци, молдовци, украинци. Тези кланове се занимават основно с кражби на скъпи автомобили, търговия с наркотици, рекет, киберпрестъпност, финансови престъпления и търговия с хора.

Отделна подгрупа представлява чеченската организирана престъпност. През 2018 германската полиция е разследвала 8 престъпления, в които са били замесени чеченски групировки, седем от които са за рекет с прилагане на насилие. Или както посочват авторите на доклада, "чеченските престъпни групировки се отличават с изключително висока склонност към насилие". В три от конкретните случаи става въпрос за убийства или опит за убийство, се уточнява в документа. Сред чеченците и лицата, произхождащи от различни републики в Северен Кавказ, има и особено опасни ислямисти. Според Федералната криминална служба, много от тях са потенциално готови да извършват и терористични актове.

Текстът е публикуван ТУК