140 нови случая на COVID-19 са потвърдени в България през изминалите 24 часа, показват данните от Единния информационен портал. 4525 са направените PCR тестове за последното денонощие - това е най-големият брой в рамките на 24 часа от началото на здравната криза.

Най-много заразени са били установени в областите Смолян - 60, София град - 21, Пазарджик - 9, Шумен-8.

Общо 4831 случая на коронавирусна инфекция са потвърдени у нас към момента. 2026 от тях са активни. Излекуваните са 2582-ма, 74 от които през последното денонощие. В болници са 434, като 31 се намират в интензивни отделения. Починалите са общо 223-ма, като за изминалото денонощие те са четирима.

Лекарите, заразени с коронавируса, са общо 139, а медицински сестри - 147. Заразени са също 70 санитари, петима фелдшери и 43-ма души друг медицински персонал.

През изминалата нощ стана ясно, че 57 от 230 тествани служители от завод в Смолян са дали положителни проби за коронавирус. В предприятието за производство на авточасти "Хроновски" работят общо 750 човека. Всички те ще преминат PCR тестове.

Първоначално седем служители са дали положителни проби, след което ръководството на предприятието решило да тества всичките си служители в лаборатория в Пловдив.

Заводът не работи от петък, но от утре работата ще бъде възстановена при строги противоепидемични мерки. Ще се спре служебният транспорт, защото се смята, че именно там може да е плъзнала заразата.

"Спрели сме транспорта, защото смятаме, че оттам е дошла заразата. Ще стимулираме да идват с личен транспорт. Осигурили сме шлемове, дезинфекция, два изхода", заяви мениджърът на завода Костадин Христов.

Направена е пълна дезинфекция на предприятието, спрени са няколко поточни линии, издадени са предписания за засилени противоепидемични мерки, вече има осигурени шлемове за работа на самите работници.

"В ситуацията, в която се намираме, каквото и да направим, гаранции за опазване няма. Затова сме склонни да ги оставим да работят, защото ако чакаме момент, в който всички работници до един ще бъдат здрави, просто в скоро време не съм сигурна, че ще дойде този момент", заяви д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян.