Когато този месец руснаците гласуват дали да позволят на президента Владимир Путин да остане евентуално на власт до 2036 година, те ще решават и дали да бъдат приети най-различни други мерки - от икономически стимули до политически реформи за традиционалистите. Сред тях са актуализиране на пенсиите според инфлацията, по-справедлива минимална работна заплата, споменаване на Бог в конституцията и определянето на хетеросексуалния брак като единствена форма на съпружески съюз, коментира Том Балфорт от Ройтерс, цитиран от БТА.

В кампанията си властите акцентираха върху тези промени повече, отколкото върху реформата, която би позволила на Путин да се кандидатира отново на два пъти за президент, след като през 2024 година изтече настоящият му мандат. Гласоподавателите трябва да отговорят само на един въпрос: дали одобряват или отхвърлят целия пакет от конституционни промени. Според критици това е груб, но ефикасен ход на Кремъл да получи подкрепа за вариант, който може да остави Путин на власт по-дълго от съветския диктатор Йосиф Сталин, като го примесва с реформи, които масово се харесват или мобилизират някои групи.

Анкета на независимия социологически Център "Левада" показва, че руснаците са разделени по въпроса за удължаването на управлението на Путин. Но повечето от тях подкрепят предложенията, свързани с икономически облаги.

"Те са включили онова, което хората наистина искат", казва социологът от "Левада" Денис Волков, според когото някои гласоподаватели осъзнават сделката: "Дайте ни в икономическия аспект, а ние ще подкрепим вашите политически промени".

Мнозина руснаци още са огорчени от повишаването на пенсионната възраст през 2018 г. и от години са недоволни от спадането на доходите и жизнения стандарт, които намаляха още повече с налагането на карантината заради коронавируса.

Общо 44 на сто от руснаците подкрепят промените, а 32 процента са против, сочат данни от най-новото проучване на "Левада". Тези, които са твърдо против, е много по-малко вероятно, че ще отидат да гласуват.

Гласуването ще продължи от 25 юни до 1 юли.

По-рано този месец говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че се предлагат много реформи и не може да се открои само една. По думите му повечето руснаци и основните политически сили в страната подкрепят промените.

"Това е димна завеса", контрира опозиционният политик Дмитрий Гудков.

"Те се опитват да прикрият истинското намерение на Путин - да получи мандат да управлява завинаги", добави той.