Да си на 70 години не е грях, но не е и шега.

С тези думи преди 50 години Голда Меир поема властта в Израел. Датата е 17 март 1969 г. Тя е първата и единствена жена премиер на страната и третата в света. Наричана "Желязната лейди" на Израел, тайно бореща се с лимфом, тя управлява така, че за нея често казват, че е единственият мъж в правителството.

Песимизмът е разкош, който евреите не могат да си позволят.

Пророчески думи от израслата в пълна нищета Голда, която десетилетия по-късно ще смени фамилното си име на Меир - "даваща светлина" на иврит.

Родена на 3 май 1898 г. в Киев, в съзнанието й завинаги остават спомените за глада и болестите. Семейството живее в така наречената "Линия на уседналост" в западната част на Руската империя, създадена с антисемитските закони от края на XIX век с цел там да бъде концентрирано еврейското население на страната. Родителите на Голда - Блум и Моше Мабовиц имат 8 деца. Пет от тях - 4 момчета и едно момиче, умират още в ранна детска възраст. Оцеляват само три момичета - най-голямата Шейна, Голда и 4 години по-малката от нея Клара. 

В началото на новия век, с мълчаливото съгласие на властта, започва откровена гражданска война срещу еврейското население, живеещо в т.нар. "Линия на уседналост". Избити са хиляди. Семейството на Голда живее в непрекъснат страх за живота си. Затова и баща й Моше заминава за Америка. През 1906 г. в Милуоки пристигат и съпругата му с трите им дъщери.

В САЩ Моше Мабовиц работи като дърводелец, а жена му отваря бакалия. След като завършва образованието си, Голда влиза в Младежкото ционистко движение и още на 19-годишна възраст се омъжва за Морис Майерсън. Няколко години по-късно - през 1921 г., двамата заминават в Палестина, където живеят в кибуц, чиято задача е да подготви създаването на държавата Израел.

Голда обикаля богатите евреи в САЩ, за да събира средства за младата държава и именно тя по-късно става един от 24-те души, подписали Декларацията за създаването на Израел на 14 май 1948 г.

Моисей ни е водил през пустинята 40 години, за да ни доведе до единственото място в Близкия Изток, където няма нефт.

Когато е 28-годишна, Голда Майерсън се разделя със съпруга си. Двамата така и не се развеждат и се грижат за двете си деца - Менахем и Сара, но тя се отдава на политиката.

Embed from Getty Images

Първо е посланик в Съветския съюз, а по-късно става министър на труда и министър на външните работи. Избира фамилията Меир, когато тогавашният премиерът Моше Шарит нарежда всички членове на правителството да са с еврейски имена. 

Изпращай момчетата!

Така звучи първата в историята на Израел заповед за ликвидиране на терористи. Тя е изречена от Голда Меир и трябва да бъде изпълнена от Цви Замир - тогавашния директор на Мосад. Причината - терористичното покушение над израелските спортисти на Летните олимпийски игри в Мюнхен на 5 септември 1972 г. Тогава палестинската паравоенна организация "Черният септември" взима 11 еврейски състезатели за заложници, двама от които убива. За да бъдат пуснати останалите, те искат освобождаването на 200 палестински затворници в Израел.

Последвалата акция на германската полиция обаче се проваля и всички заложници загиват. Петима от терористите също са убити, а трима са арестувани.

Убитите в Мюнхен израелски спортисти

YouTube

След трагедията, премиерът и Съветът по отбрана на Израел възлагат на Мосад да приложи старозаветния закон: "Око за око, зъб за зъб". Така започва започва операция "Божи гняв", която има за цел да ликвидира всички замесени в терористичната атака. В продължение на 19 години виновните са убити, с изключение на един, който успява да оцелее.

По време на мандата на Меир се случва още едно ключово събитие - на 6 октомври 1973 г. Египет и Сирия нападат Израел. Ударът става известен като Войната от Йом Кипур. Държавата е атакувана едновременно на два фронта със съветски крилати ракети земя-въздух. Те поразяват израелската авиация, която претърпява огромни щети. Меир забранява полетите на самолетите, а сухопътните войски на двете арабски държави нахлуват.

Getty Images/Guliver Photos

Тогава обаче израелската авиация открива недостатък на ракетите на противника - те са с неподвижна глава. Така започва да ги унищожава. На земята израелските танкове удържат някои победи благодарение на авиацията. Армията съумява да се прегрупира и отблъсква част от арабските сили.

След края на войната правителството на Голда Меир е дестабилизирано от противоречия в управляващата коалиция и от обвиненията в лоша подготовка и грешки. На 11 април 1974 г. тя подава оставка и на 3 юни за премиер е избран Ицхак Рабин.

Embed from Getty Images

Вече 80-годишна, "Желязната лейди" на Израел умира на 8 декември 1978 г. от рак. Преди да почине, тя издава автобиографичната книга "Голда Меир. Моят живот".

"Моят живот бе много щастлив. Не само доживях раждането на еврейската държава, но и видях как тя събра и прие евреи от всички краища на земята".

Embed from Getty Images