Русия воюва с нас от 2014 г. Украйна е независима, суверенна държава и не може да бъде заложник на Русия. Путин и ръководството на страната са с явно изразени признаци на съвременния фашизъм. Украйна, страните с демокрация, ЕС и САЩ правят всичко възможно конфликтът да бъде решен по дипломатически път. Всичко зависи конкретно от г-н Путин. Това заяви в интервю за Dir.bg посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко. Според него евентуално влизане в НАТО намира широка подкрепа сред населението и е записано в конституцията на страната. 

Посланикът коментира още позицията на България, ситуацията в Донбас, волята на ЕС, Съвета за сигурност на ООН и икономическата ситуация в Украйна.

- Посланик Москаленко, Украйна се намира пред едно от най-големите изпитания, моля за Вашия коментар.

- Веднага бих искал да ви кажа, че Украйна се намира, както казахте, пред едно от най-големите си изпитания не от вчера и не поради този конфликт. Ако трябва да бъдем откровени, Русия воюва с нас от 2014 година. Това изпитание, както го нарекохте, е системно и постоянно вече около 8 години. Това е поредното изостряне на руската агресия. Аз бих казал, че тази война, която води Русия, ние срамежливо наричаме руска агресия.

- Как и защо се стигна до тук?

- Ако погледнем в глобален контекст, Русия, като империя, иска да заграби Украйна и да възстанови Съветския съюз, да разширява своите имперски владения. Това стои в основата.

- Каква е позицията на вашата страна за кризата и възможния изход от нея?

- Ние правим всичко възможно тази криза да бъде решена по дипломатически път, както нееднократно заявяваха и нашият президент, и министърът на външните работи. Аз ще цитирам и последното прессъобщение на външния ни министър, че Украйна и нейните партньори полагат усилия за създаване на цялостен пакет от мерки за възпиране на Руската федерация за по-нататъшната агресия към Украйна. Подчертавам - по-нататъшната агресия срещу Украйна, тъй като тя е от 2014 година. И допълнение към новите икономически санкции за сигурност и засилена военна подкрепа за въоръжените сили на Украйна, тези мерки включват активна дипломация, насочени към поддържане на участие на Русия в диалога.

- Какви са реалните шансове за дипломатическо решение на проблема?

- Както виждаме, и Украйна, и страните с демокрация, и ЕС, и САЩ правят всичко възможно този конфликт да бъде решен по дипломатически път. И това е абсолютно еднозначно. Всички виждат този диалог. В случая всичко зависи от Русия, бих казал, конкретно от руския лидер г-н Путин. Всъщност всички индикации потвърждават, че той още не е взел конкретно решение дали да има инвазия в Украйна или не. Но в края на краищата всичко това зависи от него. Да ви напомня, както беше през 2008 година в Грузия, както беше през 2014 година с окупацията и престъпната анексия на Крим, както беше през август 2014 година, когато руски войски навлизаха в Донбас. Донбас е отделна тема, където Русия организира и разпали сепаратисткия конфликт. Всъщност това бе инвазия на руските войски в Източна Украйна. Това вече е ясно, така че повтарям - разрешаването на конфликта в последна степен зависи изключително от г-н Путин.

- Има ли ситуация, в която Украйна е възможно да възпламени искрата в Донбас?

- Аз виждам във вашия въпрос, че се крие изказването на руската посланичка в България, която заяви, че Украйна иска да нападне Луганска и Донецка област и това може да бъде спусък за по-нататъшен конфликт. Абсолютно цинично и безсрамно заявление от страна на руската посланичка. Между другото подобна теза повтори и представителят на Русия в Съвета за безопасност на ООН г-н Небензя, така че като че ли съществува заплаха за нападение на народа на Донбас. Какъв е народът на Донбас всъщност? Това са украинци, украинският народ. Но искам да ви кажа, че нееднократно и на всички нива украинското ръководство е заявявало, че няма решение във военния смисъл на конфликт, ние разбираме, че това е невъзможно. И Украйна няма да нападне или активизира своите действия. Нашите войски по разграничителна линия на Източна Украйна само предприемат отбранителни действия срещу агресивните еманации от страна на така наречените сепаратисти.

А наистина това са руските войски, руското командване, оръжие и действия, които постоянно разширяват и продължават конфликта Източна Украйна с агресивни действия и нападения над Украйна. Ако говорим за този конфликт в Източна Украйна, не е секретно, че това беше елементарно нападение от страна на Руската федерация, когато започнаха да навлизат на територията на Украйна безчислени групи на руски провокатори и сепаратисти.

Аз по това време - през 2014 година, бях генерален консул в Ростов на Дон и със собствените си очи наблюдавах как всяка събота и неделя стотици автобуси с лумпени, провокатори, агенти идваха в Донецк, Луганск, Харков и райони, които се намират близко до руската територия Кубан. В тези региони провеждаха демонстрации, организираха заграбване на военните складове на отделения на СБУ и т.н. Подпалваха конфликта, а после изпращат оръжие и казаци. И в края на краищата на 24 август навлязоха в Украйна с войски, безчислени колони танкове, пушки, унищожавайки по своя път всички погранични пунктове. Да не говорим, че от юни-юли на руската територия бяха задействани батареи на залповия огън от системите "Ураган" и "Град", които обстрелваха украинската територия по такъв начин, че запалиха конфликтна ситуация в отделни райони - Донецка и Луганска област. Да не говорим за действията в акваторията на Азорско море, когато руските граничари там провокираха и залавяха украински рибари. Това беше правено системно, аз бих казал по-рано и от 2014 година. Това е организирана и монтирана работа, която всъщност Украйна, като държава, чувстваше на гърба си. Бих казал практически веднага след 1991 година, след като Украйна провъзгласи независимостта на страната и бе призната за независима държава от целия свят.

- Приема ли Украйна исканията на Русия за отказ от преговори за членство в НАТО?

- Относно членството в НАТО, аз бих ви отговорил така - в украинската конституция е записано, че Украйна се стреми да стане член на НАТО. Този съюз ние го приемаме не като настъпателен, а изключително като отбранителен и като определена гаранция за целостта и териториална независимост на Украйна. До 2014 година - до нападението на Русия над Украйна, имам предвид анексията на Крим, на Донбас, привърженици за встъпването на Украйна в НАТО не е имало особено много. Но с всяка измината година и след водената агресия, всъщност война против Украйна, броят на украинските граждани, които отстояват встъпването на Украйна в НАТО, стават все повече и повече. По последните изследвания 64% еднозначно и радикално стоят зад встъпването на Украйна в НАТО.

- В състояние ли е Съветът за сигурност на ООН да стане терен за решаване на тази криза?

- Съветът за сигурност постоянно прави стъпки да бъде решен този конфликт. Свидетели бяхме и при окупацията и анексията на Крим и при разгарянето на конфликта в Донбас. А и на последното заседание преди няколко дни, което бе свикано по настояване на САЩ и по молба на Украйна. На него повече от страните осъдиха действията на Руската федерация, но с изключение на представителя на самата Русия, като член на Съвета, както и до известна степен страни като Габон, но и те не дадоха подкрепа на Русия. В случая с така наречения Руско - Украински конфликт по границата на Украйна, където са съсредоточени около 140 000 руски войски и съвременна техника, да не говорим за грамадното количество на въоръжените войски, които се намират в окупирания Крим. Тук трябва да поставим и Първия и Втория армейски корпус от така наречените Донецка и Луганска републики, корпуси създадени от Руската федерация, които наброяват над 30 000 бойци, а всъщност те са руснаци и доброволци, които са вербувани сепаратисти, както и ръководството на тези два корпуса, специално 12-то командване от южния военен окръг на Руската федерация, което се намира в град Новочеркаск. Всички тези военни сили, както и корабите, които сега пътуват в Балтийско море, и тези от Северния флот, които идват към бреговете на Крим, както и в Черно море. Това съсредоточаване на войски свидетелства, че Руската федерация продължава своята агресия и намерения, които всъщност са нищо друго освен шантаж и тероризиране не само на Украйна, а и на цяла Европа, бих казал, че имат и по - широк обхват.

- Как оценявате позицията на България по проблема?

- Ние смятаме, че приятелите, истинските поддръжници на Украйна, трябва да възприемат нашата страна и като цяло този конфликт не през призмата на Руската федерация, а в смисъл, че Украйна е независима, призната от целия свят, суверенна държава, която има свои граници, има своето национално достойнство и има абсолютно безапелационно право на развитие и желание да бъде член на каквито и да било съюзи и организации и т.н. В този смисъл истинско приятелско и съюзническо отношение на Украйна е ако възприятието на нашата държава е тъкмо в такъв смисъл.

Ние сме признателни, че българското правителство и ръководство на държавата потвърждават постоянно и стабилно тезата за териториалния интегритет, суверенитет на Украйна, включително и териториалните води, че България не признава анексията на Крим и поддържа санкциите, които са приети от ЕС и други страни, поради агресивната политика на Руската федерация.

- Каква е ролята на Европейския съюз, очаквате ли инициатива от френското председателство?

- Разбира се, че очакваме. Както в живота няма черно и бяло, така е и с позицията на ЕС. Има определени разбирания и може би позиции, които са коригирани или дефинирани по определен начин, но искам да ви кажа като цяло позицията на ЕС и всички страни, които са в него, е еднозначна. Осъждат агресивната позиция на Русия и проявяват безапелационна поддръжка на Украйна. Да разбира се, има определени възможни отклонения. Например защо Германия не дава оръжие за Украйна, докато например САЩ дават оръжие, за да може Украйна да се отбранява от нападенията на Руската федерация, или Канада, Полша, Литва, Латвия, Естония и други страни. Чехия също - правителството прие да даде 400 000 снаряда. А Германия се аргументира, че поради исторически причини не желае да дава оръжие на Украйна. От друга страна казват, че в държави, където има конфликт, Германия не снабдява с оръжие. А реално, аз поне така мисля, Северен поток 2, който Германия иска да активира, до известен смисъл пречи на германското ръководство да доставя оръжия. Всичко е взаимно свързано. Както и някои други страни. Хърватският президент каза, че ние няма да пуснем нито един войник да присъства в Полша. Има и други подобни изявления. Но като цяло, и ЕС, и демократическият свят едностранно поддържат Украйна в нейната съпротива срещу Русия.

- Посланик Митрофанова каза в интервю, че Украйна е заложник, става въпрос за европейска сигурност. Не става ли обаче самата европейска сигурност заложник? Русия ли е единственият проблем за Украйна, възможно ли е страната ви да стане жертва на далеч по-голям конфликт, на една чужда битка?

- Говорейки така, госпожа Митрофанова има предвид, че Украйна като че ли е собственост на Русия и затова става заложник на Запада, на НАТО или на какво ли не. Украйна е независима, суверенна държава и не може да бъде заложник на Русия. Путин и ръководството на страната са с явно изразени признаци на съвременния фашизъм.

- Как се отразява този конфликт на икономиката ви?

- Разбра се, че има отражение. Русия със своите действия води война не само в Донбас, в Крим със заплаха за по-нататъшното разширение и развитие на военните действия непосредствено на свободната територия на Украйна, а тя води една системна хибридна война и във финансово отношение, и в икономическо отношение, и по отношение на токсична пропаганда. Вземете цялата руска телевизия в последните 10-12 години - какво говорят за Украйна? Ако погледнеш някои руски телевизионни програми, не съществува Русия с нейните каквито и да е икономически и житейски интереси, съществува само Украйна, която е агресивна, която е заложник на НАТО и т.н. А по отношение на икономическите трудности, разбира се струпването на войски от страна на Русия край украинската територия влияе и на финансовия сектор - гривната пада по отношение на долара. Има и други икономически трудности - спирането на газа. Общо взето Северен поток-1, Северен поток-2, Южен поток, Балкански поток, Турски поток. Това всичко са елементи на една хибридна война. Системна война с разновидности от икономически действия, идеологически и естествено военни.

- Готви ли се военен съюз по оста Лондон - Варшава - Киев?

- Както виждаме от последните изяви, в определен смисъл сме на прага на една такава организация. Това е естествена отбранителна реакция от страна на Украйна и нейните съюзници в Европа, в случая Полша и Великобритания.


Виталий Москаленко е роден на 31 октомври 1955 г., гр. Киев. През 1978 г. завършва Киевски държавен университет «Т.Г.Шевченко», журналист, кандидат на филологическите науки.

Кариера:

 • 07.1978-02.1981 - редактор в Държавен теле- и радиокомитет на Украйна;
 • 02.1981-09.1991 - сътрудник, научен сътрудник в Института на литература «Т.Г.Шевченко» на Академия на науки на Украйна;
 • 01.1992-05.1993 - заместник на главен редактор на списание "Дума и време" към Институт на литература «Т.Г.Шевченко» на Академия на науки на Украйна;
 • 06.1993-03.1998 - първи секретар на Посолството на Украйна в Република България;
 • 03.1998-08.1998 - съветник в отдел «Държави на Централна та Источна Европа» в Управление на Европа и Америка в МнВР на Украйна;
 • 08.1998-07.2000 - началник на отдел «Балканските държави» в Третото териториално управление на МнВР на Украйна;
 • 07.2000-11.2001 - ръководител на дипломатическо представителство на Украйна в Республика Македония;
 • 11.2001-11.2003 - съветник на Посолството на Украйна в Словашката Република;
 • 11.2003-10.2004 - началник на Третото териториално управление в МнВР на Украйна;
 • 10.2004-11.2005 - съветник на Посолството на Украйна в Република Хърватия, ръководител на дипломатическо представителство на Украйна в Босна и Херцеговина;
 • 11.2005-10.2009 - Извънреден и Пълномощен Посланик на Украйна в Република Македония;
 • 10.2009-04.2010 - замесник директор - началник на отдел «Анализ и планиране» в Департамент на информационната политика в МнВР на Украйна;
 • 04.2010-09.2011 - Посланик по специални поръчения в МнВР на Украйна;
 • 09.2011-08.2018 - Генерален консул на Украйна в гр. Ростов-на-Дон;
 • 09.2018- т.ч. - Извънреден и Пълномощен Посланик на Украйна в Република България.