Президентът Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин се срещнаха вчера в Русия в рамките на важно изложение за авиация и космос, на което бяха представени най-новите продукти на руската отбранителна индустрия.

Макар най-важната причина поради която Ердоган и Путин се срещнаха да бе свързана с последните развития в Сирия, в частност в Идлиб и на изток от р. Ефрат, мястото на срещата им бе доста важно и говореше само за себе си. Това показва обща свързаност на двете страни в търсене на още по-голямо сътрудничество в отбранителната индустрия.

Фактът, че Ердоган присъства на церемонията по откриване на изложението за отбранителна индустрия заедно с Путин е символичен за тази обща свързаност. Също така е от символично значение това, че срещата на Ердоган и Путин се състоя в същия ден, когато започна втората доставка в Турция на частите за системите за противовъздушна отбрана С-400 от Русия.

По време на речта си Ердоган приветства засилващите се връзки между двете страни в многомащабна форма, включваща и отбранителната индустрия. "Вярвам, че синергията, която имаме с Русия по отношение на секторите на авиацията и космоса, ще задълбочи нашите двустранни отношения", подчерта той.

Турският президент и преди е предлагал партньорство с Русия в рамките на усилията й за усъвършенстване на системите С-400 с противоракетните системи С-500.

Всички тези изявления на Ердоган може да се разглеждат като пряко послание към Вашингтон, който наскоро прекрати турското участие в проекта за изтребителите Ф-35 заради разполагането в Турция на системите С-400.

Посланието е ясно: Турция не е без алтернативи при намирането на нови доставчици, ако е изключена от ръководени от САЩ международни проекти и й е отказано да се снабдява с американски оръжия. Това също така може да включва руските самолети от пето поколение Су-57 вместо Ф-35 от Локхийлд Мартин, тъй като Турция ще има нужда да развива противовъздушната си отбрана в следващото десетилетие (Турция полага усилия да развие изтребителите си - TF-X, но ще отнеме време преди да бъде доказано, че са ефективни).

Фактът, че Путин рекламира Су-57 на Ердоган на авиационното изложение, прави посланието на Ердоган дори още по-силно. Разбира се, твърде рано е да се размишлява по въпроса дали Турция ще избере да купи Су-57 от Русия, но нашият опит, свързан с купуването на системите С-400, доказва, че тази опция може да бъде на масата.

Разбира се, това действие още повече ще усложни турския статут в НАТО и в рамките на обединената отбранителна структура, както и връзките й с изтъкнати съюзници в западния блок. Засега обаче изглежда Ердоган е искал да изпрати решително послание на американския президент Доналд Тръмп, че политиката на Вашингтон тласка Турция да почука на вратите на други доставчици, така както трябваше да купи С-400 от Русия, тъй като искането й да купи Пейтриът не получи никакъв отговор от САЩ. Тръмп няколко пъти е признавал този факт и е показвал разбиране към решението на Турция да купи С-400. Поради тази причина той положи усилия да бъдат предотвратени санкции за Турция в рамките на закона CAATSA ("За противодействие на противниците на Америка чрез санкции").

Времето ще покаже дали посланието на Ердоган за Су-57 и Ф-35 ще бъде получено от Вашингтон и до каква степен двете съюзнички ще бъдат в състояние да разрешат този спор.

Превод: Нора Чолакова, БТА