Израелският премиер Бенямин Нетаняху със сигурност ще представи първото в историята посещение на филипински лидер Родриго Дутерте като нов успех на кампанията си да подобри международните отношения на Израел. Критиците обаче казват, че тези контакти си имат цена и изтъкват, че Нетаняху се сближава с авторитарни лидери, някои от които са виновни в нарушения на човешки права.

Нетаняху се гордее, че по време на неговото управление Израел намери нови приятели в Европа, както и в далечни страни в Азия, Африка и Латинска Америка, които дълго време заемаха страната на палестинците в ООН и други световни организации.

Но макар че много от новите съюзници на Нетаняху изразиха най-обща подкрепа за Израел, или поне безразличие към конфликта с палестинците, някои от тях проявяват и чувства, граничещи с антисемитизма, и възприемат ревизионистки подход към най-болезнените периоди от еврейската история.

Филипинският президент Родриго Дутерте, известен с грубиянския си език, който е обиждал всички от Барак Обама до Господа, получава топъл прием в Светите земи.

В неделя той пристигна на четиридневно посещение в Израел, първата президентска визита от 1957 г., когато страните установяват дипломатически отношения. Очаква се той да обядва с Нетаняху, да се срещне с други високопоставени израелски служители и да посети мемориала на Холокоста. Освен това се очаква да подпише голяма петролна сделка и да разгледа оръжейно изложение.

Силите на Дутерте са обвинявани за убийството на хиляди хора при антинаркотични операции от 2016 г. насам, когато встъпи в длъжност. Тази година Дутерте предизвика възмущение, сравнявайки кампанията си срещу наркотиците с Холокоста, а себе си с Хитлер, заявявайки, че би се "радвал да изтрепе" три милиона пристрастени към наркотиците. По-късно се извини. Неотдавна целуна насила жена на сцената и заяви, че "ако има много красавици", във всеки филипински град ще има много случаи на изнасилване.

Израелски защитници на човешките права планират протести срещу посещението и призоваха президента Реувен Ривлин да не се среща с Дутерте. "Със сигурност няма начин един масов убиец и човек, който подкрепя изнасилванията и прострелването на жени в половите органи, както и бомбардирането на училища, да се срещне с израелския президент", написа група, ръководена от адвоката правозащитник Ейтай Мак.

Критиците на Нетаняху го обвиняват, че от политически съображения прави компромиси с авторитарни лидери. Да хвърлим поглед към някои от другите приятели на Нетаняху на световната сцена.

Виктор Орбан

През юли Нетаняху посрещна управляващият четвърти мандат унгарски премиер на посещение, наричайки го "истински приятел на Израел".

Миналата година Орбан беше критикуван за възхваляване на Миклош Хорти, унгарски лидер от времето на Втората световна война, въвел антисемитски закони и сътрудничил с нацистите.

Критици на Орбан го обвиниха, че по време на предизборната си кампания е използвал антисемитски изрази срещу американския милиардер и филантроп от унгарски еврейски произход Джордж Сорос. Говорейки срещу Сорос, унгарският премиер заяви, че враговете на Унгария "не вярват в работата, а спекулират с пари; нямат родина, но смятат, че целият свят е техен".

Въпреки осъждането на тези забележки от евреи по цял свят, Нетаняху похвали Орбан за борбата му с антисемитизма и му благодари за произраелската позиция на Унгария.

Орбан, който показа в родината си засилваща се склонност към авторитаризъм, се обяви за защитник на християнска Европа и възприе агресивна позиция за спирането на потока от африкански и мюсюлмански мигранти през Унгария.

Анджей Дуда

Нетаняху беше подложен на остри критики, че се споразумя с полския президент за приетия в Полша спорен закон за начина, по който се говори за Холокоста. Законът криминализираше обвиняването на полската нация в престъпления срещу евреите по време на войната.

Критиците на Нетаняху казват, че той изглежда е капитулирал пред твърдението, че поляците са били само жертви на нацистите, докато историци казват, че антисемитизмът е бил дълбоко вкоренен в предвоенна Полша и много поляци са сътрудничили в геноцида.

Полша и Унгария все по-често заемат страната на Израел в близкоизточния конфликт в разрез със западноевропейските сили, които показаха симпатия към палестинците и оказаха натиск за подновяване на мирните преговори.

В същото време партията на Дуда "Право и справедливост" постепенно подкопава полските демократични институции и се опитва енергично да намали до минимум ролята на гражданите си в убийствата на евреи по време на и след Втората световна война.

Владимир Путин

Нетаняху е един от малкото световни лидери, които се радват на близки връзки както с руския, така и с американския президент. През последните години Нетаняху направи много посещения в Москва за срещи с Путин и координиране на израелските операции в съседна Сирия с тези на руските сили.

Макар че Русия по традиция подкрепя арабските съседи на Израел, Нетаняху посочи, че каналът за тайна връзка с Путин е помогнал на Израел да избегне проблеми в гражданската война в Сирия и би бил полезен и за да се накара главния му враг - Иран, да изтегли силите си оттам. Той се въздържа да отправя каквито и да било критики към Путин, когото Западът обвинява в намеса в изборите в САЩ през 2016 г., отравяне на бивши шпиони и вземане на строги мерки срещу дисиденти.

Доналд Тръмп

След трудна осемгодишна връзка с американския президент Барак Обама Нетаняху се радва на близките отношения с Доналд Тръмп. За разлика от предшествениците си, Тръмп се въздържа от критики срещу израелската заселническа дейност и предостави на Нетаняху два големи международни подаръка - признаването на Ерусалим за столица на Израел и изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран. Тръмп получи похвали от Израел и за драстичното съкращаване на финансирането на помощите за палестинците.

Нетаняху застана зад Тръмп, когато критиците на американския президент го обвиниха, че не е опровергал антисемитските изказвания на някои свои последователи, както и че е омаловажил възхода на белите националисти, включително тези, които миналата година организираха шествие в Шарлотсвил под наслова: "Евреите няма да ни заменят".

На моменти Нетаняху изглежда следваше примера на Тръмп. Изправен пред засилващи се проблеми със закона, израелският лидер порица медиите, правната система и други, които възприема като опоненти - при това често използвайки социални медии като платформи, от които да започва атаките си.

Превод БТА