Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заминава за Малайзия, Сингапур и Индонезия. Там ще подкрепи дипломатическите си усилия с предложение за инвестиции в размер на 113 милиона долара, които да се насочат към Индо-Тихоокеанския регион. С тях Щатите ще се противопоставят още по-ефикасно на китайския контрол върху страните, участващи в проекта "Един пояс, един път". Средствата, обещани от Америка, са несъизмерими със заемите, предоставяни от Пекин. Но Вашингтон твърди, че около парите му няма рушветчийство и далавери.

В навечерието на обиколката си шефът на външнополитическото ведомство говори на бизнес форум за Индо-Тихоокеанския регион, уреден от Американската търговска камара. По думите му средствата от правителството на САЩ за нови капиталовложения в региона ще бъдат разпределени, както следва: 25 милиона долара за развитие на дигиталните комуникации, 50 милиона за енергийни проекти и 30 милиона за инфраструктура. Не бе съобщено къде ще идат останалите 8 милиона.

Както информира Си Ен Ен, Помпейо акцентира върху ангажиментите на САЩ в региона и принципите за свобода и откритост. Така подчерта контраста с инвестиционната политика на Китай и неговия проект "Един пояс, един път". "Светът знае, че работиш ли с американски фирми, каквото виждаш, това получаваш. Честни договори, честни условия, няма нужда от задкулисни машинации. Почтеност в бизнес практиката - това е стожерът на нашата икономическа визия в Индо-Тихоокеанския регион", каза държавният секретар.

За разлика от президента на САЩ Доналд Тръмп, Помпейо не посочи директно Китай като основен конкурент на Америка. Но постоянно заявяваше, че американските компании са най-добрите партньори за страни, търсещи инвестиции от чужбина. Твърдеше, че САЩ "никога няма да се стремят към господство в региона и ще противодействат на всяка страна, която го прави".

По време на обиколката се предвижда да бъде обявена допълнителна военна помощ за страните от региона. Може би точно за това ще се използват осемте милиона долара.

При всяко положение предложените суми са нищожни в сравнение с предложенията на КНР, коментира Есвар Прасад, бивш завеждащ отдела за Китай в Международния валутен фонд. Инициативата "Един пояс, един път", лансирана от президента на Китай Си Цзинпин през 2013 г., предполага в пристанища, железници и други проекти из Азия, Европа и Африка да бъдат инвестирани стотици милиарди долари. За програмата ще бъде платена астрономическа цена. Пекин обаче се надява тя да стимулира търсенето на китайски стоки в чужбина и да засили влиянието на КНР на международната арена.

Предложенията на Помпейо най-вероятно ще засилят недоверието към САЩ в Пекин и ще влошат двустранните отношения, нажежени заради разногласията в търговията, прогнозира Пан Чжунин, експерт по международните отношения, работещ в китайската столица.

Това обаче не спира американците. "Във Вашингтон са схванали, че развитието, отбраната и дипломацията трябва да работят ръка за ръка", казва Дейвид Бохайгян, изпълнителен директор на щатската Корпорация за частни инвестиции в чужбина. Нещо повече, Вашингтон е издействал стратегията му за възпиране на Китай да бъде подкрепена от Австралия и Япония. Съединените щати, Япония и Австралия са формирали тройно партньорство, за да мобилизират инвестиционни проекти, които ускоряват икономическия растеж и съдействат за процъфтяване на Индо-Тихоокеанския регион, заявиха американската Корпорация за частни инвестиции в чужбина, австралийските министерства на външните работи и търговията и Японската банка за международно сътрудничество.

Очаква се Помпейо да оповести по време на обиколката как тройният пакт ще финансира инфраструктурни проекти. Според в. "Саут чайна морнинг пост" трите страни са решили да действат независимо от авторитетни международни организации като Световната банка и Азиатската банка за развитие.

Китай обаче също не е склонен да отстъпва в негласната схватка. Страната заяви, че подготвя първа в историята среща на върха между КНР и лидерите на островните държави в Тихия океан. Във форума се очаква да участва Си Цзинпин.

Усилия да укрепи връзките си със страните от Тихия и Индийския океан полага същевременно и Народноосвободителната армия на Китай. Тя дари на Шри Ланка фрегата, а Филипините ще получат като подарък четири патрулни катера. Китайци ще обучават и моряците на Шри Ланка.

Превод БТА