Бдението е част от програмата на Световните дни на католическата младеж, които тази година се провеждат в Полша, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

По време на бдението се състоя спектакъл с песни, танци и пресъздаване на сцени, илюстриращи християнските ценности и борби. Като част от спектакъла актьори, дегизирани като покойния папа Йоан Павел Втори и неговия нападател Али Агжда, който се опита да го убие преди 35 години, пресъздадоха сцената на визитата на Йоан Павел Втори в затворническата килия на Агджа. По време на тази визита Йоан Павел Втори стисна ръката на Агджа и го прегърна, като демонстрира по този начин силата на опрощението.

Като част от спектакъла по време на бдението балетисти пресъздадоха сцена на самотна жена, търсеща човешка топлина, но сблъскваща се само с хора, седнали пред компютри или вперили поглед в мобилните си телефони.

След това папа Франциск призова богомолците да се помолят за жертвите на войната в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Призивът той отправи след разказ на 26-годишен жител на сирийския град Алепо за ужасите и страданията на сирийците през петгодишната война, в която загинаха стотици хиляди хора, милиони напуснаха домовете си.

После още двама младежи разказаха своите истории - полска светска дама, описваща се като грешница, и бивш наркоман от Парагвай, скъсал отношенията с близките си, допълва Франс прес. След тези разкази папата призова младите да не бъркат щастието с диван и да се борят с опасната парализа, която произтича именно от това да бъркаш щастието с дивана, на който седиш замаян и оглупял от личния си комфорт и от видеоигрите. Един диван, който ни помага да се чувстваме удобно, спокойни, сигурни. Диван, който подобно на диваните, които има днес, модерни, с устройства за масаж, в това число и диваните за спане, ни гарантира часове на спокойствие, за да се пренесем в света на видеоигрите и да прекараме часове пред компютъра. Без да си даваме сметка, ние заспиваме, ние оглупяваме и сетивата ни са притъпени.

А през това време други, може би по-будни от нас, но не и по-добри от нас, решават бъдещето ни, каза папата.

Времето, в което живеем днес, няма нужда от млади почитатели на дивана, а от млади хора с обувки и то с обувки за трудни терени. Ние не сме дошли на този свят, за да вегетираме, а за да оставим нашия отпечатък, каза папата.

В неделя в Бжеги в 8 ч. сутринта местно време папата отслужи литургия.

Това  е последната меса в края на Световните дни на католическата младеж.

Следобед папа Франциск ще отпътува от Полша за Ватикана след петдневна визита, припомня Франс прес.

* Оригиналното заглавие на текста е: "Милиони присъстваха на бдение заедно с папата в района на село край Краков".

Превод и редакция на Габриела Големанска, БТА.