Любовта към родния град минава през грижата за него, а оттам и взискателното отношение към всеки етап от напредъка му. В пълна степен това се отнася за София. Стана обичайно година по година стандартът на изисквания от столичани да се повишава успоредно с развитието на града.

Докъде стигна София през последните 10 години?

Обективен отговор може да получим само с поглед отвън. Зад него стоят туристите. Хората от чужбина, които могат да направят безпристрастно сравнение между милионните градове по цял свят.

Турист е всеки пренощувал в хотел гост на дадена дестинация, смятат от Световната организация в сектора. В последните 10 години София се превърна в атрактивна дестинация за млади туристи до 34 г. Повече от двоен е ръстът на пренощувалите в София чужденци от 2010 до 2018 г., почти двойно повече българи годишно също посещават столичния град за същия период. Очаква се общият брой туристи в столицата да надхвърли 1,5 милиона души за 2019 г. - толкова, колкото са и жителите на София. Много повече са посетителите на града, които не са пренощували в него, а са направили дневни екскурзии.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Реалният общ брой вероятно достига 2 милиона, защото в София работят около 5000 апартамента за настаняване на туристи към световните мрежи за тази дейност, но гостите им не влизат в статистиката на НСИ.

Превръщането на булевард "Витоша" в пешеходна зона, реновирането на площад "Славейков" и пространството около НДК и откриването на комплекс "Антична Сердика" - Ларгото са само част от усилията, които дават резултат за разкриване и популяризиране на историческото наследство и културните събития в София.

Устойчивият ръст през последните 10 години води и до резултати за бизнеса. Само за периода 2011/18 г. увеличението на приходите на софийските хотели от нощувки е общо 80% - темпове, които са много над средните за Европейския съюз.