Американският президент Доналд Тръмп, който разчита на голям предизборен митинг в Тълса, щата Оклахома, за да възобнови предизборната си кампания, вчера отхвърли призивите той да бъде отменен заради риска от Covid-19, като обяви, че дори иска да утрои размерите му, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

"Разполагаме със сцена за 22 000 души, но смятам, че ще използваме също съседната конгресна зала, а тя може да побере 40 000 човека", заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом.

Местният ежедневник "Тълса Уърлд" отбеляза язвително вчера в редакционна статия, че здравният риск от масовото събиране в затворено пространство представлява твърде голяма заплаха.

"Моментът не е подходящ и Тълса не е правилното място за митинг на Тръмп", се посочва в материала и се напомня, че макар град Тълса и щатът Оклахома да са разрешили възобновяването на работата на търговските обекти, пандемията от Covid-19 продължава да се разраства.

Митингът, първоначално предвиден за 19 юни - денят, в който се отбелязва отмяната на робството - трябваше да бъде пренесен за следващия ден "от уважение към паметната дата" и това, което тя символизира, обяви Доналд Тръмп.

Изборът на Тълса - град, който през 1921 стана сцена на някои от най-тежките расови бунтове в американската история, - освен това е смятан за провокация след смъртта на Джордж Флойд и последвалите масови демонстрации срещу расизма и полицейското насилие.

Идването на Доналд Тръмп може да предизвика протести, които има риск да прераснат в насилие, опасява се местният вестник.

"Тогава също Тълса ще бъде оставена сама да се справя със ситуацията в момент, когато ресурсите на градската управа вече са използвани до краен предел", се подчертава в редакционната статия.

"Милион заявки за участие"

Директорът на местната здравна служба Брус Дарт предупреди в събота на страниците на вестника, че здравната ситуация в града в момента върви към влошаване, след като погребална церемония събрала голям брой хора.

"Едно голямо събиране в зала с от 19 000 до 20 000 души представлява огромен риск за Тълса днес", предупреди Дарт и допълни:

"Смятам, че е голяма чест за Тълса един действащ президент да пристигне на посещение в нашия град, но не и по време на пандемия."

Доналд Тръмп отговори вчера сутринта в Туитър на тези призиви да отмени митинга, за който, както твърди, екипът му е получил "близо един милион заявки за билети".

Той обвини "медиите от крайната левица, разпространяващи фалшиви новини", че използват двоен стандарт във връзка с коронавируса, като "не виждат проблем с размирниците и погромаджиите, които разрушават градовете, управлявани от демократи, а едновременно с това го укоряват за големите му митинги.

"Това няма да мине!", заяви американският президент и отбеляза, че високият брой на регистрираните случаи на Ковид-19 в САЩ се дължи най-вече на капацитета за масово тестване, който никоя друга страна не притежава.

Оклахома беше регистрирала към събота повече от 8000 случая на Covid-19, от които 225 през последните 24 часа - нов рекорд за щата.

Предизборният щаб на президента е предвидил участниците в неговите бъдещи митинги да подписват документ, че се отказват от каквито и да било съдебни искове, ако се заразят с вируса по време на предизборните му прояви.