Норвежкото правителство каза, че за стогодишнината от независимостта на Финландия, която е догодина, обмисля да измести границата, като по този начин ще подари на скандинавския си съсед планински връх, който ще стане най-високата точка на финландска територия.

"Все още има някои формални пречки и не съм взела окончателно решение - каза норвежкият премиер Ерна Сулберг пред Норвежката радио-телевизионна компания. - Но мислим по въпроса."

Най-високата точка във Финландия в неприветливия планински хребет Халдитшохка, част от по-голям масив, известен като Халти, е на 1324 м надморска височина и се намира на около 320 км зад Полярния кръг.

Ако границата с Норвегия бъде преместена със само 40 м, най-високият връх на Халдитшохка, който е висок 1331 м, ще бъде вече на територията на Финландия и така най-високата й точка ще се повиши със 7 метра в сравнение със сегашната.

Идеята е на 76-годишния пенсиониран географ и държавен топограф Бьорн Гейр Харсон. Той писал до норвежкото външно министерство през юли 2015 г., че жестът от норвежка страна ще изреже "незабележимите" 0,015 кв. км от територията й, но пък Финландия много ще се зарадва.

В отговор външното министерство заявило, че макар и да приема предложението, член 1 от конституцията на Норвегия гласи, че страната е "неделима и неотчуждаема".

Норвежкият преподавател по право Йойвинд Равна от норвежкия Арктически университет обаче е казал пред вестника, че този текст от конституцията не се отнася до дребни корекции на границата.

Той посочва като пример, че границите на Норвегия с Финландия и Русия в най-новата история са били местени заради изменения на речни корита и промяна на местоположенията на пясъчни плитчини и островчета.

Фейсбук страница в подкрепа на предложението, създадена от сина на Харсон, е събрала близо 14 хиляди харесвания.

Публичната реакция в Норвегия и Финландия в голямата си част е положителна, като единствено против са представителите на туземната общност сами, които се движат свободно през границата и са на мнение, че тя трябва да е ничия земя.

- - -

* Превод и резюме: БТА