На 11 януари 1974 година едно раждане в болницата Mowbray в Кейптаун се превръща в най-голямата световна новина. 25-годишната Сюзън Розенковиц дава живот на трима сина и три дъщери. Бебетата са родени месец по-рано с общо тегло от 10,4 кг. Изненадващият им брой обаче е установен едва 10 дни по-рано.

"Знаех, че бременността ми е многоплодна, но не знаехме колко точно бебета ще имаме. Просто ставах все по-огромна и по-огромна. И в четвъртия месец от бременността, лекарите ми казаха, че трябва да постъпя в болница, където да съм под наблюдение и да лежа. Това ми даде необходимото спокойствие и увереност, че бебетата ми, за които към онзи момент предполагаха, че ще са три, ще се родят здрави. Настаниха ме в единична стая, но ако ме питате каква е била гледката от прозореца - не мога да ви кажа. Единственото, което виждах са листата на дърветата. Наистина единствената ми цел беше на лежа, за да износя децата си. Едва 10 дни преди да родя лекарите ми решиха да ме снимат с рентген, защото преди 50 години нямаше ехографи. И когато рентгеноложката ме снима, тя просто изчезна, а на мен ми беше толкова трудно да лежа по гръб. И когато се върна, дойде при мен и ми каза - Сюзън, ще имаш много бебета. Колко?, попитах аз, а тя ми каза - шест. Това беше тотален шок", връща се в спомените Сюзън, която е британка, но е омъжена за местния бизнесмен Колин Розенковиц. Двамата вече имат две деца – 7-годишна дъщеря и 5-годишен син.

И така с цезарово сечение на бял свят идват Дейвид Питър (2020 грама), след него най-мъничката - Николет Ан (1260 грама), Джейсън Соломон (2080 грама), Ема Луис (1260 грама), Грант Винсънт (1880 грама) и последна изплаква Елизабет Ребека (1980 грама). 

Снимка: Family archive

"Всички се родиха за по-малко от 2 минути и бяха поставени моментално в кувьози в интензивния сектор на неонатологията, където ги видях за първи път. Просто не можех да повярвам, че са в толкова прекрасно състояние. Когато казах на Сюзън, че е родила шест прекрасни здрави бебета, тя не ми повярва, но се убеди, че й казвам истината, когато видя заглавията във вестниците", разказва Колин Розенковиц. 

След съобщението за раждането на шестзнаците журналисти от цял свят пристигат в ЮАР. 

"Никога до този момент шест бебета не бяха оцелявали. Звъняха ми от цял свят. Журналисти ме снимаха навсякъде, включително в родилното. Получихме телеграми от кралица Елизабет II, от премиера и здравния министър. Получавахме по 20-30 писма на ден от цял свят в продължение на пет години", допълва Колин и уточнява, че шестзнаците са разнояйчни и не си приличат, но всички са били "перфектни".

Трите момиченца и трите момченца остават в болницата още месец, докато наддадат на тегло, но неонатолозите са категорични, че те нямат никакви здравословни проблеми. 

Снимка: kehilalinks.jewishgen.org

Години по-късно Грант е единственият, който живее в Кейптаун. Той има фирма, организираща детски рождени дни. Николет или Ники е гримьорка, която пътува постоянно между Кейптаун и Лондон. Ема, която също е гримьорка, но и фризьор, живее постоянно в британската столица, а Елизабет – стилист, се е установила в Кент. Дейвид, който живее в Австралия, и Джейсън, който пък е в Ирландия, работят в сферата на информационните технологии. 

"Липсват ми много, но поддържаме връзка по телефона и чрез социалните мрежи. Имахме чудесно детство, макар всеки от нас да растеше сред голяма конкуренция. Но пък винаги имахме достатъчно играчи за футбол и крикет", смее се Грант Розенковиц. 

Снимка: Family archive

Той и останалите му братя и сестри имат успешни кариери и прекрасен живот, а Грант допълва, че най-голяма заслуга за това имат родителите им Колин и Сюзън, които се разделят през 1989 г.

"Да отгледаш едно или две деца е трудно, а да се грижиш, отгледаш и възпиташ 8 е огромно предизвикателство", категоричен е мъжът.